Duurzaam ondernemerschap in de Wijdewormer: Mary en Aldo Beets over Beets BV

Gepubliceerd op 12 september 2023

Deze keer vertellen "Wijdewormernaars" broer en zus Aldo en Mary over Beets BV, gevestigd in de Wijdewormer. Opa begon het bedrijf in 1935. Hij zag een kans om met een vrachtwagen hooi, stro en melk van boerderij naar boerderij te vervoeren. Na de oorlog is het bedrijf gegroeid en hebben de ouders van Aldo en Mary het bedrijf overgenomen.

Sinds 2008 is het bedrijf in handen van Aldo en Mary en werken er in totaal 35 mensen, zowel op kantoor als in het vervoer of als monteur voor het onderhoud van de wagens. Het bedrijf vervoert vooral droge poeders door Europa. Bij droge poeders kun je denken aan kleipoeder of cement maar ook aan talkpoeder. Alle klanten zijn afkomstig uit Nederland en hebben locaties en klanten in Europa waar naartoe getransporteerd moet worden. Vanuit die locaties in Europa worden er ook vaak retourladingen mee terug genomen.

Verlichting

Alle panden op het terrein hebben isolerende daken en waar de lampen aan vervanging toe waren is ledverlichting aangebracht. Toen er nieuwe loodsen werden bijgebouwd zijn deze meteen voorzien van energiebesparende verlichting met bewegingssensor. ‘’Die oude gasontladingslampen waren niet eens toe aan vernieuwing, maar led verdien je uiteindelijk ook terug en als je het binnen vijf jaar kan terugverdienen ben je dat ook verplicht vanuit de EML (Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing) ’’.

Verwarmen

Er wordt nog wel gebruikt gemaakt van een kleine hoeveelheid gas om het kantoor en de garage te verwarmen. De opslagloodsen zijn niet verwarmd. Een oude kachel in de garage is teruggeschroefd in het watt percentage, zodat deze zuiniger werkt en weer voldoet aan de omgevingsvergunning.

Circulair

Beets BV produceert verschillende afvalstromen die elk apart worden ingezameld. Dit afval wordt door andere partijen ingenomen die het vervolgens hergebruiken. Zo worden gebruikte lege big bags, die worden gebruikt voor bulk transport van producten, ingezameld in containers van Kras Volendam.

Oude pallets worden afgevoerd in ruil voor een bedrag. Als de pallets heel zijn, gaan ze naar een handelaar en anders worden ze opgehaald door een bedrijf dat ze versnippert en er pellets van maakt voor bijvoorbeeld kachels. Oud papier wordt ingezameld en opgehaald door de plaatselijke sportverenigingen.

‘’Als je goed kijkt heb je dus eigenlijk heel weinig afval. Alleen een beetje kantine- en kantoorafval. We zijn dus best circulair. Afval uit de werkplaats, zoals olie en banden worden ook weer ingenomen en daar krijgen we geld voor, dus dan investeren we ook graag om al die verschillende stromen netjes in te zamelen’’.

Laatste verduurzamingsstap – transport

Beets BV heeft al vele stappen ondernomen om te verduurzamen maar de kernactiviteit van het bedrijf, het transport, is vooralsnog lastig te verduurzamen. Het bedrijf houdt zich bezig met internationaal vervoer en voor de lange afstanden is de accucapaciteit niet toereikend. Bovendien hebben de trekkers en opleggers die gebruikt worden weinig plaats voor een groot accupakket. Bij regionaal vervoer is elektrisch rijden makkelijker in te voeren. Dit wordt ook de nieuwe norm in steden.

De vrachtwagens waarmee we rijden zijn allemaal voorzien van een Euro 6 kenmerk. Dit is de nieuwste Europese milieunorm. ‘’Het is niet dat we niet voor openstaan voor de overstap naar elektrisch, het is bedrijfstechnisch gewoon nog niet haalbaar. Als we daar naartoe gaan wordt het natuurlijk helemaal interessant om zonnestroom op te slaan in accu’s of vervoer direct te koppelen aan de zonnepanelen’’.

Recent zijn er wel twee nieuwe elektrische heftrucks aangeschaft. ‘’Als je dan toch moet vernieuwen, dan meteen elektrisch, want uiteindelijk ga je daar toch naartoe’’. Bij vervanging zullen langzaam de andere heftrucks ook worden vervangen door elektrische.

Zonnepanelen

Sinds 2018/19 liggen er bijna 7000 zonnepanelen op de daken. Hiermee wordt maximaal stroom terug geleverd aan het net.

De reden om zoveel zonnepanelen te installeren is dat iemand interesse had om het dak te huren om er panelen neer te leggen. Dat zette Aldo en Mary aan het denken. ‘’Misschien kunnen we dat beter zelf financieren, zonder tussenpersoon. Die meneer wil er niet zomaar zo’n mooi bedrag voor betalen’’. Daardoor zagen ze zelf de potentie van de lege daken en hebben ze onderzocht wat zonnepanelen hen zouden opleveren.

Beets BV levert maximaal stroom terug aan het net en is daarmee energieleverancier geworden. De stroom wordt verkocht aan de energiemaatschappij die ook de stroom aan het bedrijf levert. Het eigen stroomverbruik loopt niet via de meter van de opgewekte zonne-energie. Dat zou te veel moeite zijn ten opzichte van het relatief lage stroomverbruik.

Het net was in die tijd geschikt om al die terug geleverde energie aan te kunnen. Zou er nu nog een bedrijf in de buurt zoveel stroom terug willen leveren, dan moet Liander nee verkopen omdat er niet nog meer stroom door de kabels kan.

‘’De zonnepanelen hebben uiteindelijk een positief effect op de uitstraling van je bedrijf’’. De zonnepanelen genereren stroom voor zo’n 700 huishouders, ongeveer het aantal huishoudens in de Wijdewormer.

Twee daken waren niet sterk genoeg voor de panelen en zijn daarom verzwaard met staanders en balken. Van een ander dak zijn direct de dakpanelen vernieuwd, want die waren aan vervanging toe. De zonnepanelen blijven 20 tot 30 jaar op het dak liggen. Daarvoor is dus een stabiel en duurzaam dak nodig.

Eén loods kon qua gewicht maar de helft van de panelen aan en daar heeft Beets creatief op ingespeeld door de bedrijfsnaam met zonnepanelen op beide kanten van het dak te schrijven.

Er is een onderhoudscontract afgesloten bij een installateur die de panelen elk half jaar checkt. Schoonmaak zit ook bij het contract in en meldingen van panelen die stuk zijn komen ook bij het bedrijf binnen.

Verzekeringstechnisch was Beets BV al scope 8 (arbeidsveiligheid) en 10 (brandveiligheid) gekeurd. Beide scopes zorgen voor een veiligere werkomgeving voor medewerkers en klanten. Er wordt in totaal twee megawatt opgewekt door de panelen, ofwel tweeduizend kilowatt. Voor de panelen is gebruik gemaakt van de SDE subsidie, een Groen Lening van de Rabobank en eigen investering.

Beslismoment verduurzaming

‘’De interesse voor het huren ons dak voor panelen heeft ons wel getriggerd om uiteindelijk zelf de panelen te installeren’’. De ledverlichting werd gemotiveerd door de verlaging van kosten maar ook door de EML verplichting. Afval scheiden deed Beets altijd al, omdat het geld opleverde en daarom een logische keuze was. In 2007 had Beets economisch een lastig jaar. Er is toen in de bedrijfsvoering gekeken waar nog bespaard of verdiend kon worden. ‘’We verduurzamen graag maar uiteraard moet het zakelijk ook interessant zijn’’.

Profijt

Vanzelfsprekend profiteert Beets financieel van de uitgevoerde maatregelen en ook het imago is verbeterd door de zonnepanelen. Aldo geeft aan dat de transportsector met betrekking tot duurzaamheid doorgaans erg negatief wordt beoordeeld, maar met de zonnepanelen is dat imago voor Beets toch verbeterd. ‘’En daarbij voelde het ook wel als compensatie omdat we nog niet kunnen overstappen naar volledig elektrisch vervoer of vervoer op waterstof’’.  Ook vanuit de gemeenschap in Wijdewormer heeft Beets veel positieve reacties ontvangen.

Voorloper op gebied van duurzaamheid

Op het gebied van opwekking van duurzame energie voelt Beets zich wel een voorloper in Wormerland, omdat er weinig andere bedrijven zijn met grote aantallen zonnepanelen op het dak.

Tips voor andere ondernemers

Aldo en Mary geven ook nog een aantal tips mee voor andere ondernemers

  • Laat uitrekenen waar er bespaard en verdiend kan worden. Ga dus eerst in gesprek met een partij die er verstand van heeft zodat je weet waar je aan begint.
  • Stap over op ledverlichting, dat is een relatief makkelijke aanpassing.
  • En probeer afval te scheiden waar het kan.


Inspiratie en succesverhalen duurzaamheid

De energietransitie is een behoorlijke uitdaging en soms vraag je je af waar je moet beginnen en hoe je dat aan moet pakken. Dan is het fijn om inspiratie te halen uit succesverhalen van anderen, of gewoon wat tips en tricks mee te krijgen en meldingen over bestaande regelingen en acties.

Lees hier de inspirerende succesverhalen van ondernemers en inwoners van Wormerland en Oostzaan die hun duurzame plannen hebben gerealiseerd en lees praktische tips om uw woning te verduurzamen en wat u zelf kunt doen om uw tuin aan te passen aan het veranderende klimaat (klimaatadaptatie).

Dit interview is onderdeel van de reeks “duurzaam ondernemerschap in de buurt” en is een initiatief van gemeente Wormerland en gemeente Oostzaan vanuit het programma duurzaamheid.