Groen Thuis helpt inwoners verduurzamen, óók in een VvE
Kun je een appartementencomplex uit 1966 klaarstomen voor een aardgasvrije toekomst? Met die vraag kwam Lieneke van der Velde bij Groen Thuis terecht, een project van Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond). Zij wil haar Santpoortse woning graag verduurzamen en heeft zelf al de eerste stappen gezet, maar bij de volgende fase is ondersteuning zeer welkom. Zeker gezien het proces van afstemming met de Vereniging van Eigenaren (VvE).
"Wel geïnteresseerd, maar niet allemaal even enthousiast”, zo omschrijft VvE-bestuurder Lieneke van der Velde hoe haar medebewoners tegenover verduurzaming staan. Die uitspraak geeft goed weer hoe ingewikkeld het is om gebouwen met meerdere eigenaren te verduurzamen: niet iedereen staat er hetzelfde in. Terwijl de ene bewoner vol voor een aardgasvrije woning wil gaan, heeft een ander zorgen over de financiën en ziet een derde op tegen alle rompslomp. In zo’n situatie is het extra prettig om gedegen advies te krijgen.
Lieneke van der Velde en Chiel Nijssen, bestuur VvE
Advies voor koplopers
“Groen Thuis is er voor koplopers die gemotiveerd zijn om hun woning zo ver mogelijk te verduurzamen”, legt projectleider Michael Herweyer van ODIJmond uit. Zij krijgen ondersteuning op maat van een energie-adviseur van Duurzaam Bouwloket of de Huizendokter. Duurzaam Bouwloket is onafhankelijke loket van de gemeente. Het project loopt dit jaar voor de tweede maal, aan deze ronde doen 36 huiseigenaren mee. Lieneke is de eerste VvE-vertegenwoordiger die zich heeft aangemeld bij het project. “Ik las erover in de krant en wilde sowieso graag zelf verduurzamen, maar vond het ook leuk om te onderzoeken of er voor ons hele gebouw mogelijkheden zijn”, vertelt ze daarover.
Eerste isolatiestappen
Het gebouw bestaat uit zes appartementen verdeeld over drie verdiepingen, met in het midden een trappenhuis. “Oorspronkelijk was er zelfs oliestook, maar inmiddels heeft iedereen centrale verwarming”, zegt Lieneke. “Vier jaar geleden moest het dak worden vervangen. Dat is toen ook meteen geïsoleerd. Het was ook de bedoeling om de vloer te isoleren, maar dat bleek niet mogelijk omdat er onder het pand muurtjes staan die niet op de bouwtekening stonden. Er stond al iemand klaar om aan de slag te gaan, maar die moest het afblazen. Vloerisolatie zit er voor ons dus niet in.”
Zonnepanelen en VvE
Na de grote dakrenovatie heeft Lieneke zonnepanelen op haar deel van het dak gelegd. Dat vergde wel wat doorzettingsvermogen, want andere bewoners wilden graag zeker weten of de plaatsing wel veilig was, en goed gedekt door de verzekering. Ze heeft onder meer een bouwkundige keuring laten uitvoeren. “Als er iemand tegen was geweest, was het niet doorgegaan”, maakt Lieneke duidelijk hoezeer verduurzaming bij een VvE afhankelijk is van samenwerking. “Na mijn uitzoekwerk hebben nog twee bewoners zonnepanelen geplaatst.”
Groen Thuis op huisbezoek
Lieneke wilde graag van Groen Thuis weten hoe ze verder zou kunnen. Ze was dan ook blij met de persoonlijke adviseur, die aan huis kwam om een energieverliesberekening te doen. Zo’n berekening maakt duidelijk hoeveel vermogen er nodig is om de woning op de gewenste temperatuur te krijgen. “We zijn in drie woningen geweest. Op elke verdieping had iemand z’n appartement ter beschikking gesteld voor de metingen.”
De definitieve uitkomsten moeten nog even wachten tot het kouder is. Dan komt de adviseur namelijk nogmaals langs, voor een infraroodmeting. “Daar ben ik wel heel benieuwd naar, want ons gebouw is in de jaren negentig wel voorzien van spouwmuurisolatie, maar dat is waarschijnlijk helemaal weggezakt.”
Ondersteuning bij vervolgstappen
Na de infraroodmeting ontvangen Lieneke en haar medebewoners advies over de isolatiemaatregelen die nog nodig zijn om over te kunnen stappen op verwarmen via een elektrische warmtepomp. Het is nu al duidelijk dat naast de eventuele vernieuwde spouwmuurisolatie ook andere beglazing nodig is. Er is weliswaar dubbel glas aanwezig, maar geen HR++-glas. Lieneke heeft de plaatsing van een warmtepomp ook met de adviseur besproken. “Een volledig elektrische pomp neemt bij mij te veel ruimte in beslag, het past niet in mijn huis”, zegt ze. “Het enige wat zou kunnen, is dat ik een hybride pomp neem. Dat is op termijn wel de bedoeling.”
Vervolg nog onzeker
Na de infraroodmeting weet Lieneke precies waar ze aan toe is. Dat maakt het project voor haar de moeite waard: “Ik weet niet hoe ik anders aan die informatie had kunnen komen.”
Daarna staat de adviseur klaar om te helpen met het aanvragen van offertes en eventuele subsidies. Lieneke weet nog niet of ze daar gebruik van gaat maken, omdat ook het vervolg afhankelijk is van de instemming van de volledige VvE. “Ik hoop dat we verder kunnen isoleren, maar het is best een hap uit het budget. Als we naast groot onderhoud ook willen verduurzamen, moeten we de maandelijkse bijdrage verhogen of naast die bijdrage eenmalig extra geld ophalen. Duurzaamheid heeft dan niet voor alle bewoners evenveel prioriteit.”
‘Betrek VvE’s bij verduurzaming’
Lieneke heeft een boodschap aan gemeenten: “Ik denk dat het nuttig is om te bekijken hoe ze VvE’s meer kunnen betrekken bij verduurzamingstrajecten als deze”, zegt Lieneke. “Bij Groen Thuis zijn wij een uitzondering, terwijl er in de IJmond nog veel meer appartementencomplexen staan. Als iedereen het binnen VvE’s zelf moet uitzoeken, denk ik dat er weinig gebeurt. Dan gaan VvE’s zeker achterlopen in de energietransitie.”
Zelf is ze blij dat ze de stap naar Groen Thuis heeft gezet: “Het contact is goed, de voorstellen zijn duidelijk, én ik heb veel geleerd over mijn eigen huis.”