Duurzaam in Landsmeer: Gevelrenovatie in Havenzathe met Klimaatburgemeester Rik Smit
In dit artikel wordt Rik Smit, Klimaatburgemeester van Landsmeer geïnterviewd. Rik is sinds 1989 inwoner van Landsmeer. Naast zijn vrijwillige rol als klimaatburgemeester heeft hij een eigen praktijk voor mediation en financiële planning. Rik woont in de wijk Havenzathe. De wijk bestaat totaal uit ongeveer 650 woningen.
Wat houdt project gevenrenovatie Havenzathe in?
Het merendeel van de woningen in deze week zijn voorzien van een houtskelet gevel zonder spouw wat betekent dat er een mogelijkheid bestaat om die gevel opnieuw in te richten. Lees: een beter isolerende gevel te maken die past binnen de bestaande omgeving.
Rik is de aanjager van dit project. ‘’Ik kwam een rekenmodel tegen wat inzicht geeft in het warmteverlies van een huis wat gebaseerd is op de schil van het huis (dak, vloer, ramen ect). Daar verliest een huis warmte. Op basis van de materialen die gebruikt zijn kan je dat warmteverlies berekenen en dus ook het verschil in materialen en vergelijking in warmteverlies. Door dat rekenmodel kwamen ook de verbeterpunten naar boven om beter te isoleren’’.
Rik is toen in gesprek gegaan met wat aannemers uit de buurt om te vragen ; ‘’zou je de gevel twee keer zo dik kunnen maken?’’. Gelukkig kon dat. ‘’De inwendige ruimte gaat dan van 7 naar 14. Toen heb ik dat daarna aan een architect voorgelegd en besproken met de welstandcommissie en die commissie zei, dat keuren we goed mits het helemaal wordt uitgetekend door een architect. Die investering is al gauw 6000 euro per huis als je dat individueel door een architectenbureau laat doen.''
‘’De bouwtekeningen van de woningen zijn er wel maar niet digitaal. Dat verhaal heb ik in de gemeenteraad besproken en die hebben de wethouder opdracht gegeven om dit project op te gaan zetten en uit te voeren. Een ingenieursbureau heeft toen de gehele uitvoering technisch uitgetekend’’.
‘’Nu kan iedereen die in deze wijk woont met dit type huis naar de gemeente om de bouwtekening op te vragen. Met die bouwtekening ga je naar een eigen aannemer. De aangepaste bouwtekening met gegevens dien je in bij de Omgevingsdienst om de vergunning aan te vragen en na goedkeuring kan je aan de slag’’.
Wij hebben dus financiële en procedurele hobbels al weggenomen in dit project wat het voor bewoners nog makkelijker maakt om hiermee aan de slag te gaan, aldus Rik.
Kun je uitleggen waarom de door jou ontwikkelde oplossing voor gevels de beste is?
‘’In eerste instantie gaat verduurzaming in je woning over hoe je minder energie kunt verbruiken in huis en het antwoord daarop is om te gaan isoleren’’.
Door de gevel van buitenaf te isoleren blijven de achterliggende ruimtes intact. Bovendien is het mogelijk om de kopse kanten van de vloeren te isoleren waardoor die koude brug wordt weggenomen. Groot voordeel is ook dat slechte of rotte delen van de gevel beter waarneembaar zijn en beter vervangbaar zijn. Als laatste worden de raamkozijnen van buitenaf herplaatst waardoor er ook een betere afhechting ontstaat met de gevelbeplating. Afhankelijk van de oude kwaliteit van de gevel met een rc ergens tussen de 0.6 en 1.0 ontstaat een sterk verbeterende gevel met een rc ergens tussen de 6.0 en 6,5.
In de gevels zit nu 50 jaar oud glaswol waarvan discutabel is of dat überhaupt nog werkt en wat de kwaliteit daarvan is. Omdat het geen stenen huizen zijn kun je er wel veel meer mee.
De voorbeelden zoals op de foto zijn gemaakt zodat mensen een idee krijgen hoe het er dan uit gaat zien en wat precies het verschil is. Zo kan je zien wat er bouwtechnisch gebeurd en waarom het veel beter isoleert.
Hoe heb je de verduurzaming ervaren?
‘’ De afgelopen maand hebben wij de kachel nog niet hoeven aanzetten dus dat is heel fijn. Omdat de gehele schil van de woning ingrijpend hebben geïsoleerd hebben we deze verduurzaming ook als zodanig ervaren. Nu dit achter de rug is merken we vooral hoe de woning gelijk blijft in temperatuur. De woning koelt bij buitentemperatuur boven de 8 graden celcius slechts een halve graad af gedurende de nacht. We hebben ook al goede zonwering zodat de woning in de zomer ook niet meer zo snel warm wordt’’.
‘’Ook een belangrijk punt is als je een aannemer in huis haalt om mensen persoonlijk te spreken en ervaringen uit te wisselen i.p.v. alleen online reviews te lezen. Er zijn tegenwoordig zoveel partijen op de markt dus je wil je wel zekerder weten wie je in huis haalt’’.
‘’Daarnaast is de uitwisseling tussen de mensen die in dezelfde wijk wonen en in hetzelfde type huis belangrijk. Zo kun je van elkaar leren omdat het verduurzamingsproces nagenoeg hetzelfde zal zijn. Je hebt dezelfde behoeften en vragen, door wie heb je wat gedaan? Hoe lang waren ze bezig? En wat heeft het gekost? Allemaal belangrijke vragen om te bespreken met elkaar. Zo voorkom je dat iemand een keer een verkeerde partij treft’’.
Per gevel zijn ze een week bezig. Het is verstandig als de gevel dan toch gedaan wordt om te kijken of eventueel enkel glas vervangen kan worden en zonwering geïnstalleerd kan worden.
Stel uw buur wil beginnen met het verduurzamen van zijn huis, maar weet niet waar te beginnen, wat raad je hem of haar dan aan?
‘’Je gaat verduurzamen voor je eigen comfort in huis, de energiekosten, het milieu en de waarde van je huis bij eventuele verkoop in de toekomst. Op de website van de gemeente Landsmeer wordt de procedure uitgelegd van dit project. Dus ik raad iedereen aan om deze ook te bezoeken en door te nemen’’.
‘’Ik hoop dat deze pilot een inspiratie kan zijn voor ook andere mensen die elders in Landsmeer wonen om samen met buurtgenoten te kijken naar verduurzamingsoplossingen voor dezelfde woningen. Kijk voor je financiële mogelijkheden naar de regelingen van het nationaal warmtefonds of neem contact op met een AFM vergunning houdende financieel adviseur’’.
Links verbeterde isolatie, rechts de originele gevel.