Adviseur en deelnemer vertellen: laatste stap naar gasvrije woning met Groen Thuis
“Het laatste zetje dat wij nodig hadden om een warmtepomp te nemen en van het gas af te gaan.” Zo omschrijft Ron Hopman zijn deelname aan Groen Thuis, een project van Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond) waarbij huiseigenaren individuele begeleiding krijgen naar een aardgasvrije woning. Hij heeft zijn doel bereikt: sinds december 2023 is zijn woning aardgasvrij.
Deelnemers aan Groen Thuis krijgen begeleiding van een energieadviseur. Ron werd gekoppeld aan Johannes Frölich, de Huizendokter, een adviseur met twaalf jaar ervaring. Samen bekeken ze de staat van het huis, waar Ron en zijn vrouw Marijke al sinds 1995 wonen. “Het is een woning die in de loop der tijd is aangepakt, waarbij met de kennis van toen steeds de beste oplossingen zijn gekozen”, oordeelt Johannes.
Johannes en Ron
Perfecte isolatie is niet nodig
Ron en Marijke zijn allebei actief binnen EcoBeverwijk / Beverwijk Duurzaam. Al tientallen jaren zijn ze begaan met een duurzamere wereld en zetten ze zich in voor een duurzame omgeving. Het was voor hen dan ook vanzelfsprekend om milieuaspecten mee te wegen, steeds als ze iets aan hun woning wilden veranderen. Het dak hebben ze bijvoorbeeld in 1995 aan de binnenkant geïsoleerd. “Ik zou nu veel dikker isoleren, maar dat is voortschrijdend inzicht”, zegt Ron. “Wij deden wat op dat moment de beste oplossing leek. Zo hebben wij elke keer nieuwe stappen gezet.”
Er kwam hoogrendementsglas; de vloer werd geïsoleerd en de spouwmuren kregen na-isolatie. Er kwamen zonnepanelen op het dak. Alle maatregelen zijn belangrijk geweest, zowel het besparen van energie als het opwekken. Maar waren al die aanpassingen genoeg voor de laatste stap? Over die vraag boog Johannes zich.
“Het is, gelet op de leeftijd van de woning, niet de meest supergoed geïsoleerde woning die je kunt hebben, maar dat hoeft ook niet”, vertelt Johannes. “Het gaat erom dat je comfortabel op een lage temperatuur kunt stoken, en dat is mogelijk.”
Houvast voor de laatste stap naar gasvrij
Dat inzicht werd bevestigd door de warmteverliesberekening die deelnemers aan Groen Thuis voor hun woning kunnen laten maken. Het cijferwerk gaf Ron voldoende houvast om voor een warmtepomp te durven gaan. Tijd om offertes aan te vragen!
Ron had al een lokale installateur op het oog, dus Johannes hoefde geen lijstje aan te leveren, zoals hij soms bij andere deelnemers doet. Wel keek hij mee met de offerte. “Een keurige offerte, alle onderdelen die erop horen te staan, waren aanwezig”, zegt Johannes. “Dat zien wij ook wel eens anders.”
“Prettig om dit nog even bij de adviseur neer te kunnen leggen, want het is toch een grote beslissing”, vindt Ron. Een bijzonderheid was dat de buitenunit van de warmtepomp niet op de dakkapel of een andere hoger gelegen plek geplaatst kon worden; de enige mogelijke plek bleek aan de zijkant van de hoekwoning. Ook daarover wisselde Ron van gedachten met Johannes, want zou dit niet voor overlast bij de buren zorgen?
Johannes: “Over dit soort vragen kan ik wel meedenken, maar uiteindelijk is daarbij de installateur of constructeur aan zet, die kan de berekeningen op maat maken.”
Het pakte positief uit; er is nagenoeg geen overlast.
Energiecoach en energieadviseur: verschillende rol
Als Ron en Johannes met elkaar praten, merk je al snel dat ze allebei even bevlogen zijn over verduurzamen van woningen. Ron is zelf als vrijwilliger actief als energiecoach. Waarom had hij dan toch behoefte aan de professionele blik van Groen Thuis?
“Energiecoaches zijn vaak de aanzwengelaars van een duurzaam traject”, vertelt Ron. “Wij komen ook thuis bij mensen die nog helemaal aan het begin staan, en maken een rapportage van verduurzamingsmogelijkheden. Maar voor het specialistische werk moet je niet bij ons zijn. Ikzelf bijvoorbeeld heb geen technische achtergrond.”
“Wij noemen energiecoaches wel eens de ‘buur met ervaring’”, vult Johannes aan. “Iedereen heeft er baat bij. De meer specialistische vragen zijn voor de energieadviseur, bijvoorbeeld om een berekening te maken of om te onderzoeken wat welke maatregel oplevert.”
Doorgaan met verduurzamen, ook in onzekere tijden
Groen Thuis is bedoeld voor huiseigenaren die serieuze plannen hebben om van het gas af te gaan. Johannes merkt dat dit voor veel mensen echt nog lastig is. Ook omdat ze onzeker zijn over factoren waar ze geen invloed op hebben, zoals de belasting van het elektriciteitsnetwerk, de wachttijden bij leveranciers en de eventuele komst van een warmtenet in hun buurt. “Ik adviseer om altijd te doen wat je kúnt doen, om optimaal voorbereid te zijn om van het gas af te gaan, ook al neem je nog niet die laatste stap. Dus ga isoleren, verminder je energieverbruik, zorg dat je er klaar voor bent. Dat geeft je de vrijheid om de mogelijkheden aan te pakken die voorbij komen en is altijd beter dan wanneer je uit onzekerheid besluit om helemaal niets te doen.”
Dat kan Ron alleen maar beamen: dankzij alle stappen die hij en zijn vrouw in de loop der jaren hebben gezet, woont hij nu comfortabel en milieuvriendelijk mogelijk gasvrij.