Lees hier onze laatste nieuwsberichten
Zoeken in de index

Adviseur en deelnemer vertellen: laatste stap naar gasvrije woning met Groen Thuis
“Het laatste zetje dat wij nodig hadden om een warmtepomp te nemen en van het gas af te gaan.” Zo omschrijft Ron Hopman zijn deelname aan Groen Thuis, een project van Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond) waarbij huiseigenaren individuele begeleiding krijgen naar een aardgasvrije woning. Hij heeft zijn doel bereikt: sinds december 2023 is zijn woning aardgasvrij.

Robotisering fruit- en groenteverwerking ontvangt ruim 1.2 miljoen euro JTF subsidie
Het Just Transition Fund (JTF) is een EU subsidieprogramma voor innovaties die een bijdrage leveren aan de energietransitie en aan een duurzame leef- en werkomgeving. Het bedrijf ZTI zoekt naar veilige en efficiënte oplossingen voor industriële processen met veel handmatig repetitief werk. Dit project robotiseert het verwerkingsproces van groente en fruit en vermindert hiermee onder andere het agrarisch afval.

Feestelijke uitreiking van vijf JTF subsidies voor energietransitie IJmond
Tijdens de opening van Techport op 31 mei kregen vijf Just Transition Fund (JTF) projecten het podium. De projectleiders gaven een korte presentatie van hun project waarna zij de JTF subsidiecheque in ontvangst namen. In totaal is die dag zo’n 15 miljoen euro aan subsidie uitgereikt.

Omgevingsvergunning milieu Circuit Zandvoort is geactualiseerd
Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond) heeft de omgevingsvergunning voor de inrichting van Circuit Zandvoort geactualiseerd. Tegen het ontwerpbesluit dat 30 november 2023 gedurende zes weken ter inzage heeft gelezen, zijn zienswijzen naar voren gebracht. Deze en andere stukken vindt u terug op de website van ODIJmond, onder Bekendmakingen.
JTF-subsidie voor Energiehub Uitgeest-Noord
Het project Energiehub Uitgeest-Noord heeft € 636.799 Just Transition Fund (JTF) subsidie toegekend gekregen. Dit JTF IJmond project gaat bijdragen aan het verminderen van de effecten van netcongestie.

JTF subsidie voor Energiehub Uitgeest-Noord
Het project Energiehub Uitgeest-Noord heeft € 636.799 Just Transition Fund (JTF) subsidie toegekend gekregen. Dit JTF IJmond project gaat bijdragen aan het verminderen van de effecten van netcongestie.

Duurzaam ondernemen in Landsmeer: Energiecoaches zoals Douwe Bakker besparen energie voor mens en klimaat
De energietransitie is een behoorlijke uitdaging voor ondernemers, maar ook voor particulieren. Waar moet je beginnen en hoe pak je dat aan? In deze reeks dit keer een interview met Douwe Bakker, energiecoach van Welzijnwonenplus actief in de gemeente Landsmeer.

Van polaroidcamera tot digitaal verslag: 25 jaar toezichthouden
Dossiermap? Check. Notitieboekje en pen? Check. Polaroidcamera? Check. 25 jaar geleden waren dit de onmisbare attributen voor een toezichthouder op pad. Diana Minneboo weet er alles van, want zij is een oudgediende in het vak. Ze gaat met kersverse collega Jo Ann Eikens in gesprek.

JTF subsidie voor arbeidsmarktproject Strategisch HR van Techport
Techport heeft als eerste organisatie in IJmond een geheel op de arbeidsmarkt gericht project ingediend bij JTF IJmond. De aanvraag voor het project ‘Strategisch HR voor het mkb’ is gehonoreerd met ruim een half miljoen euro EU subsidie. De andere helft van de projectkosten worden bijgedragen door Techport zelf, RBA ZKIJ en provincie Noord-Holland.

De IJmond dankzij Europese subsidie als “de groene stekker van Nederland”
De IJmond mag 58,5 miljoen euro aan Europees subsidiegeld van het Just Transition Fund (JTF) besteden aan de energietransitie. Maar waar komen die miljoenen terecht en hoe heeft de regio daar profijt van? Dat begint met de eerste toekenningen duidelijk te worden. Innovatie, werkgelegenheid en scholing zijn sleutelwoorden.

Uit ons jaarverslag 2023: Inzicht bieden bij aanscherping energiebesparingsplicht
Per 1 juli 2023 is de energiebesparingsplicht bedrijven aangescherpt. In de praktijk blijken ondernemers en instellingen niet altijd te weten wat er van hen wordt verwacht en hoe ze aan hun plicht kunnen voldoen. Daarom zetten wij in op stimulerend toezicht. “Wij gaan heel open het gesprek in”, vertelt Dylan Grooteman, die deel uitmaakt van het Team Energie bij Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond).

JTF subsidie van 4 miljoen euro voor het project Vanadium Elektrolyt uit staalslakken
JTF IJmond heeft binnen één jaar al negen projecten goedgekeurd gekregen. Het project Vanadium Elektrolyt uit staalslakken is vorige week beschikt en er is 4 miljoen euro toegekend aan de projecteigenaar Phoenix Metals in IJmuiden. Het project wint het scheikundig element vanadium en andere waardevolle componenten uit staalslakken om deze toe te passen in Flow Batterijen, essentieel voor de energietransitie.

Volg op donderdag 23 mei digitale bijeenkomst zero-emissie zones
De ontwikkelingen in de energietransitie volgen elkaar met rap tempo op. Zo hebben bijvoorbeeld gemeenten Haarlem en Amsterdam volgend jaar een zero-emissie zone. Dit is een gebied in en rondom het stadscentrum waar alleen volledig uitstootvrije bestelbussen en vrachtwagens mogen rijden. Deze zones hebben gevolgen voor het bedrijfsleven en dus ook voor ondernemers in de IJmond. Hoe haalt en brengt de ondernemer zijn bestellingen in dit gebied?
Volg op donderdag 23 mei tussen 16.00 en 17.00 uur het webinar ‘Zero-emissie zones: bent u voorbereid?’ om te horen wat dit voor u als ondernemer betekent voor onder andere uw bedrijfsvoering én hoe u zelf aan de slag kunt met zero-emissie.

Scholing naast het werk: meer dan kennis opdoen
“Sinds mijn aanvullende opleiding kan ik gedetailleerder adviseren”, stelt milieuadviseur Kevin van der Meij. Daarmee heeft de scholing naast het werk voor hem een tastbaar resultaat opgeleverd. Maar er zijn meer redenen waarom Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond) medewerkers stimuleert om zich te blijven ontwikkelen: het brengt energie, verbinding en nieuwe inzichten.

Onze impact op de leefomgeving dankzij risicogericht toezicht
Hoe kunnen wij het resultaat van ons werk en de impact daarvan op de leefomgeving zichtbaar maken naar de buitenwereld? Lange tijd was dat een lastige vraag, maar technische ontwikkelingen bieden nieuwe kansen om gericht op risico’s toezicht te houden met behulp van data. In 2023 hebben wij gebouwd aan een datagestuurd risicomodel en een dynamische kaart omgevingsveiligheid, die als kaartlaag in onze zogenaamde GIS-viewer is terug te vinden. Daarmee kunnen wij risico’s of andere prioriteiten bij branches of bedrijven(terreinen) snel en overzichtelijk in beeld krijgen.