Lees hier onze laatste nieuwsberichten
Zoeken in de index
Bouwtoezicht: grote veranderingen op komst
Binnen het bouwtoezicht zijn grote veranderingen op komst. Dit heeft te maken met de Omgevingswet en de daarmee samenhangende Wet kwaliteitsborging, die allebei in 2024 in werking treden. Twee bouwinspecteurs van Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond) vertellen.
Nieuwe directeur Just Zandhuis bezoekt werkgebied ODIJmond
In zijn tweede week heeft onze nieuwe directeur Just Zandhuis twee dagen lang ons werkgebied bezocht. Just wilde graag een goed beeld krijgen van ons werkgebied en zien hoe wij uitvoering geven aan onze (milieu- en bouw-) toezichttaken bij bedrijven.
Duurzaam ondernemerschap in de buurt: Cindy en Henry Hardebol over Natuurboerderij Hardebol in Landsmeer
In het vierde interview van deze reeks gaan we op bezoek bij Natuurboerderij Hardebol aan de Kanaaldijk in Landsmeer. Op de boerderij worden 150 runderen en 50 schapen gehouden voor het vlees maar voornamelijk voor het natuurbeheer in het Ilperveld. De schapen krijgen 1 keer per jaar lammetjes. De dieren begrazen het land en voorkomen daardoor dat er bosjes en boompjes gaan groeien. Hierdoor worden ook weidevogels aangetrokken en behouden. Cindy en Henry spreken van ‘’natuur-inclusief boeren’’.
Duurzame samenwerking in Zaanstreek-Waterland: Tom Grootjen over energiecoöperatie SAENZ
Deze keer gaan we op bezoek bij energiecoöperatie SAENZ. SAENZ is actief in de Zaanstreek en komt voort uit de bedrijvenvereniging Noorderveld-Molletjesveer (BVNM) in Wormerveer.
Duurzaam ondernemerschap in Oostzaan: Marc Flens over Flens BV op de Ambacht
Deze keer gaan we in gesprek met duurzame ondernemer Marc Flens van Flens BV in Oostzaan. Marc heeft de leiding over het familiebedrijf dat dit jaar 85 jaar bestaat. Hij is verantwoordelijk voor de verkoop en de financiën. Het bedrijf maakt halffabricaten en eindproducten voor de interieurbouw, projectinrichting en meubelindustrie. Zowel voor renovatie- als nieuwbouwprojecten, tot de complete inrichting van hotelkamers en kantoren.
ODIJmond blijft ook in 2023 scherp op ondermijning
Soms ziet u iets gebeuren wat een apart gevoel oproept. Bijvoorbeeld een onopvallende bestelauto die telkens op een vreemde tijd pakketten bezorgd. Of een ondernemer om de hoek met geblindeerde ramen waar eigenlijk nooit klanten komen. Er is kans dat u hier getuige bent van ondermijnende activiteiten. Dit betekent dat criminelen gebruikmaken van plekken en activiteiten in de ‘bovenwereld’. “De aanpak van ondermijning is als het maken van een legpuzzel. Een afzonderlijk stukje geeft een stukje beeld. Pas als je de stukjes bij elkaar legt, vormt het een volledig beeld,” stelt Nico Hulsman.
Duurzaam ondernemerschap in Landsmeer: Gerwin Roelofs over Adriaan Goede
De energietransitie is een behoorlijke uitdaging en soms vraag je je af waar je moet beginnen en hoe je dat aan moet pakken. Dan is het fijn om inspiratie te halen uit succesverhalen van anderen, of gewoon wat tips en tricks mee te krijgen en meldingen over bestaande regelingen en acties.
Lees hier de inspirerende succesverhalen van ondernemers uit de gemeente Landsmeer die hun duurzame plannen hebben gerealiseerd. In dit derde interview in de reeks gaan we op bezoek bij Adriaan Goede.
Een 'leefbare' bodem is de ondergrond van een gezonde leefomgeving
Wonen, werken en recreëren. Iedereen maakt gebruik van de bodem. Gemeenten willen de kwaliteit van de bodem nu en in de toekomst goed beschermen. ‘Onze vergunningverlening, toezicht en handhaving op bodemactiviteiten is dan ook zeer belangrijk’, zeggen Hans Bakker, Sergio Veerman en Egon van Zon van Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond). ‘Op deze manier houden wij grip op wat er in en met de bodem gebeurt en voorkomen wij risico’s van bodemverontreiniging.’
Nieuwe Duurzaamheidslening Beverwijk van start
Energie besparen, isoleren en zelf energie opwekken zijn belangrijke maatregelen om de energierekening te verlagen én te zorgen voor een beter milieu. Om samen duurzamer te kunnen gaan wonen, biedt Gemeente Beverwijk een nieuwe duurzaamheidslening aan. Hiermee kunnen eigenaar-bewoners van bestaande woningen in de gemeente Beverwijk de eigen woning verduurzamen. Kijk op www.odijmond.nl/duurzaamheidslening-beverwijk voor meer informatie.
Duurzaam ondernemerschap Landsmeer: Hetty Hartman over ‘t Winkeltje
De energietransitie is een behoorlijke uitdaging en soms vraag je je af waar je moet beginnen en hoe je dat aan moet pakken. Lees hier de inspirerende succesverhalen van ondernemers uit de gemeente Landsmeer die hun duurzame plannen hebben gerealiseerd. Deze keer gaan we op bezoek bij duurzame ondernemer Hetty Hartman van ‘t Winkeltje. ‘t Winkeltje is een kledingboetiek voor gedragen merkkleding. Mensen kunnen hun gedragen kleding die nog in goede staat is, naar Hetty brengen.
Duurzaam ondernemerschap Landsmeer: Rene over The Cool Biking Company in Landsmeer
De energietransitie is een behoorlijke uitdaging en soms vraag je je af waar je moet beginnen en hoe je dat aan moet pakken. Dan is het fijn om inspiratie te halen uit succesverhalen van anderen, of gewoon wat tips en tricks mee te krijgen en meldingen over bestaande regelingen en acties. Deze keer: Duurzaam ondernemerschap in Landsmeer. Rene over The Cool Biking Company in Landsmeer
Duurzaam ondernemerschap Oostzaan: Rick Ekels over horecagroothandel VHC Jongens op bedrijventerrein de Ambacht
Voor dit inspiratieverhaal gaan we op bezoek bij Rick Ekels van horecagroothandel VHC Jongens in Oostzaan. De Vereenigde Hollandsche Compagnie, kortweg VHC, is een internationale groothandel voor horeca en grootverbruik. Sinds jaar en dag leveren zij aan horeca, bedrijfsrestaurants en instellingen. VHC is de krachtenbundeling van een groep van vier zelfstandige groothandels die op deze wijze lokale, regionale en nationale klanten beter van dienst kunnen zijn. VHC Jongens is daar één van. Het aanbod varieert van sauzen tot bier, vlees en kaas. Ook worden er jaarlijks 300.000 kerstpakketten verkocht. Rick Ekels is manager technische zaken bij VHC Jongens en zit in het bestuur van de bedrijvenvereniging op de Ambacht.