Duurzaam ondernemerschap Oostzaan: Rick Ekels over horecagroothandel VHC Jongens op bedrijventerrein de Ambacht
Voor dit inspiratieverhaal gaan we op bezoek bij Rick Ekels van horecagroothandel VHC Jongens in Oostzaan. De Vereenigde Hollandsche Compagnie, kortweg VHC, is een internationale groothandel voor horeca en grootverbruik. Sinds jaar en dag leveren zij aan horeca, bedrijfsrestaurants en instellingen. VHC is de krachtenbundeling van een groep van vier zelfstandige groothandels die op deze wijze lokale, regionale en nationale klanten beter van dienst kunnen zijn. VHC Jongens is daar één van. Het aanbod varieert van sauzen tot bier, vlees en kaas. Ook worden er jaarlijks 300.000 kerstpakketten verkocht. Rick Ekels is manager technische zaken bij VHC Jongens en zit in het bestuur van de bedrijvenvereniging op de Ambacht.
Duurzame maatregelen
Het pand op de Ambacht wordt verlicht met ledverlichting. De koelsystemen zijn allemaal energiezuinig opgebouwd door middel van frequentieregelaars en elektronische kleppen, ook wel verdampers genoemd. Deze maatregelen vloeien voort uit de energiebesparingsplicht. Het bedrijf is verplicht om energiezuinige maatregelen toe te passen omdat het energieverbruik boven een bepaalde grens uitkomt en daarom moeten voldoen aan de energiebesparingsplicht.
Opbrengst zonnepanelen
VHC heeft sinds dit jaar ook bijna 3.000 zonnepanelen op het pand liggen. Deze zonnepanelen wekken totaal 1,8 megawatt aan stroom op. Dit voorziet in ongeveer 40 procent van het totale energieverbruik. Op een ander pand op de Ambacht liggen nog eens 2.000 panelen. De opwek van deze panelen verkoopt VHC aan een energieleverancier.
Elektrisch rijden
VHC werkt ook aan de omslag naar elektrisch vervoer. ‘We hebben inmiddels 30 elektrische personenauto’s en die willen we natuurlijk zoveel mogelijk laten rijden op onze eigen zonne-energie’. Om dit voor elkaar te krijgen, is VHC bezig met het installeren van snelladers. Ook de vrachtwagens wil VHC volledig elektrisch laten rijden. Er zijn al drie nieuwe elektrische vrachtwagens besteld. Dit zijn kleinere exemplaren van 7,5 ton of lichter.
Een uitdaging voor het elektrisch rijden is het laadvermogen. De elektrische vrachtwagens hebben een grote accu en moeten voorzien zijn van een laadklep. Zowel de accu als de laadklep zijn erg zwaar, waardoor het laadvermogen minder wordt. VHC heeft een bedrijf gevonden dat elektrische vrachtwagens produceert met een laadvermogen dat wel afdoende is. Binnenkort worden die door VHC getest. ‘Uiteindelijk willen we een stuk of 15 van die elektrische vrachtwagens aanschaffen in het kader van duurzaamheid’.
Temperatuurregeling
Het bedrijf werkt op dit moment aan de ontwikkeling van een systeem voor het beheer van de tempratuurregeling van de koelsystemen- en cellen. De koelcel staat de hele dag aan, maar er zijn er ook momenten dat er geen gebruik van wordt gemaakt. Dan moet uitzetten een mogelijkheid zijn. Met een energiemanagementsysteem kun je dat regelen. Dit wordt stap voor stap geïntegreerd. Op die manier kan Rick straks vanaf zijn telefoon de koelcellen inregelen en op bepaalde momenten aan of uit zetten. ‘Dit is wel een belangrijk project voor ons op dit moment, omdat we heel veel geld kwijt gaan zijn aan energie’.
Duurzaam proces
Naast het elektrisch wagenpark en de koelinstallaties wordt er ook op andere vlakken gewerkt aan verduurzaming:
Zo werkt VHC aan de opslag van elektriciteit afkomstig van zonne-energie in accu’s. De accu’s worden gebruikt als buffer tijdens daluren en als peakshavers.
Er is 30 procent extra opslagcapaciteit gerealiseerd. Door de extra ruimte kan er groter worden ingekocht en hoeven leveranciers minder vaak langs te komen. Dit resulteert in minder ritten met een vervuilende vrachtwagen.
In plaats van 3 CV ketels op gas wil het bedrijf een warmtepomp laten installeren. Indien het mogelijk is om de gewenste tempratuur te bereiken zou dit dan om een volledig elektrische opstelling gaan.
Redenen om te verduurzamen
’Enerzijds wil je als ondernemer meedoen met MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen), ofwel duurzaam ondernemen, en anderzijds vragen klanten het ook van ons. Daarnaast wordt er ook financieel voordeel behaald en wordt er gebruikt gemaakt van beschikbare subsidies’. Voor de zonnepanelen is de SDE+ subsidie gebruikt en voor isolatie de EIA.
Naast financieel profijt ervaart Rick de uitgevoerde duurzaamheidsmaatregelen ook op een andere positieve manier. ‘Het is mooi om voor een bedrijf te werken dat zoveel geld investeert in duurzaamheid, daar heb ik wel een bepaalde trots over en ik vind het leuk om erover te vertellen’.
Verduurzaming belangrijk voor ondernemers
Het belangrijkste is om naar je hele proces te kijken en dat begint bij het laaghangend fruit, dan kan je snel scoren op energiebesparing. ’Volgens mij worden ondernemers ook redelijk aangemoedigd om maatregelen te nemen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Dat helpt ook wel mee’.
Welke tips heb je voor andere ondernemers die duurzame maatregelen willen toepassen?
- Zoek zo snel mogelijk oplossingen voor je problemen en betrek zoveel mensen in je netwerk om te helpen. Kijk wat je kan investeren en het is ook belangrijk om naar de terugverdientijd te kijken.
- Rick raadt ook aan om te kijken naar energiemanagementsystemen (ems). Zeker nu, met de hoge energieprijzen, is dit belangrijk.
- En probeer zo snel mogelijk van het gas af te gaan.
Inspiratie en succesverhalen duurzaamheid
De energietransitie is een behoorlijke uitdaging en soms vraag je je af waar je moet beginnen en hoe je dat aan moet pakken. Dan is het fijn om inspiratie te halen uit succesverhalen van anderen, of gewoon wat tips en tricks mee te krijgen en meldingen over bestaande regelingen en acties.
Lees hier de inspirerende succesverhalen van ondernemers en inwoners van Oostzaan en Wormerland die hun duurzame plannen hebben gerealiseerd en lees praktische tips om uw woning te verduurzamen en wat u zelf kunt doen om uw tuin aan te passen aan het veranderende klimaat (klimaatadaptatie).