Duurzaam ondernemen in Landsmeer: Bouwbedrijf Van Hekken over duurzaamheid in de bouw en renovatie van woningen
De energietransitie is een behoorlijke uitdaging voor huishoudens, maar ook voor ondernemers. Waar moet je beginnen en hoe pak je dat aan? In deze reeks dit keer een interview met Fabian van Hekken van Bouwbedrijf Van Hekken.
Wethouder Jacobien van Boeijen ging mee en was verrast over zijn volledig geïsoleerde, gasvrije ‘witte’ woning in Havenzathe. Volgens deze ondernemer en ook volgens de wethouder moeten we ons in deze fase richten op isoleren. Natuurlijk voor het milieu, maar ook voor de portemonnee en voor het comfort in huis.
Introductie Fabian en bouwbedrijf
Fabian van Hekken is de eigenaar en oprichter van Bouwbedrijf Van Hekken. Dit bedrijf is gespecialiseerd in met name het renoveren en verduurzamen van woningen, maar werkt ook aan grotere projecten zoals het transformeren van een oud bedrijfspand naar vier appartementen. ‘’Bij die renovaties van woningen komt verduurzamen eigenlijk altijd om de hoek kijken, tegenwoordig al helemaal. Die interesse om echt te gaan verduurzamen is bij ons begonnen toen de gasprijzen enorm stegen en mensen met torenhoge rekening kampten.’’
Fabian is de aannemer bij de bouwprojecten en daarmee de spin in het web. Hij zorgt voor de planning, dat alles goed wordt afgesproken en communiceert met alle betrokken partijen en bewaakt de kwaliteit. Daarnaast geeft hij een stuk advies over de bouwplannen en de verduurzamingsslag die daarbij komt kijken.
Hoe zie je duurzaamheid terugkomen in je bedrijf?
Fabian geeft aan dat duurzaamheid tegenwoordig een integraal onderdeel van zijn business is geworden. Eigenlijk heeft elke opdracht wel raakvlakken met het thema, van isolatiewerkzaamheden tot warmtepompen en zonnepanelen.
Daarnaast werkt Fabian ook aan het verduurzamen van zijn eigen bedrijfsvoering. Fabian is bezig om een elektrische bus te krijgen, maar dat is nog wel een flinke kostenpost. Dit jaar scheelt het wel in de kosten, omdat het nu nog vrijgesteld is van bpm. Volgend jaar komt er met de Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen 15.000 euro bij. De elektrische bus draagt bij aan een goede uitstraling voor het bedrijf, en staat ook in lijn met ‘Amsterdam emissieloos’. Als Fabian daar bij klanten wil kunnen blijven komen, moet het vervoer wel aangepast worden. De bus kan Fabian straks opladen bij zijn eigen woning.
Buiten de opslag waar geen stroomverbruik is, heeft Fabian een kantoor aan huis en de garage dient als een kleine werkplaats. Omdat hij de woning met garage volledig verduurzaamt, is dat onderdeel van het bedrijf duurzaam.
‘’Hout wordt ingekocht met duurzame keurmerken zoals het FSC keurmerk. Het afval dat vrij komt wordt door ons in de juiste containers gedaan. Union Container Services BV (onderdeel van Remondis Nederland BV) haalt het afval op en verwerkt dit volgens strenge normen.’’
Vragen klanten jou vaak om advies over verduurzaming?
‘’Ja de meeste mensen willen weten wat zij met hun budget het beste eerst kunnen doen om hun huis te verduurzamen. Ze hebben niet altijd onbeperkte middelen natuurlijk. Maar de basis is echt isoleren. Je moet eigenlijk zorgen dat je helemaal geen energie hoeft te verbruiken. Dat is eigenlijk het beste. Hoe meer er geïsoleerd is hoe sneller je het terugverdient en terugziet in de rekening. Maar isoleren is vrij ontastbaar voor mensen. Zonnepanelen zijn daarom soms aantrekkelijker”, vertelt Fabian.
“We merken dat er bij klanten vaak ook onwetendheid is ten aanzien van isoleren en warmtepompen. Het is belangrijk om eerst te isoleren en daarna pas een warmtepomp te installeren. Anders verbruik je alleen maar extra onnodige energie die verloren gaat door slechte isolatie.”
Zie je bepaalde trends onder klanten bij verduurzaming?
‘’We merken dat de vraag naar zonnepanelen afneemt, vanwege de salderingsregeling en kosten die energieleveranciers gaan rekenen voor mensen met zonnepanelen. Dat brengt onzekerheden met zich mee. Daarom is het belangrijk om zonnepanelen zo goed mogelijk af te stellen op het energieverbruik en op slimme tijden; dat wil zeggen, elektriciteit verbruiken wanneer de zon schijnt. Inmiddels is bekend dat salderen voorlopig blijft.
Daarnaast neemt de vraag naar Biobased materialen steeds meer toe merkt Fabian. Dat zijn bouwmaterialen gemaakt van dierlijk materiaal of van schimmels, planten of bacteriën die ecologisch verantwoord geteeld, geoogst, gebruikt en hergebruikt worden.” De regering heeft de ambitie om in 2030 minstens 30 procent van de nieuwbouwwoningen met biobased materialen te realiseren.
Wat is jouw motivatie om duurzaamheid te integreren in je business?
“Mijn motivatie is enerzijds dat het om mijn bedrijf gaat en daar hangt natuurlijk een financieel aspect aan. Anderzijds vind ik het ook belangrijk voor de toekomst van onder andere mijn eigen kinderen om dit te doen. Het is daarnaast ook heel afwisselend. Geen een huis is hetzelfde. Je moet heel goed kijken wat je gaat toepassen en wat niet. En wat het meest efficiënt is.”
Hoe heb je je eigen huis verduurzaamd?
‘’We hebben onze woning, een van de ‘witte woningen’ in Havenzathe uit 1971 tweeëneenhalf jaar geleden gekocht. Deze was erg vervallen en gedateerd. Als je een woning uit de jaren 70 wil verduurzamen, ontkom je niet aan een verbouwing. Daarom was het toen we aan de slag gingen het ideale moment voor een grote verduurzamingsslag. En ook budget-technisch was verduurzaming de grootste prioriteit. De esthetische aspecten kunnen altijd later nog toegevoegd worden. De basis van je huis moet goed zijn.”
Fabian gebruikt sinds de enorme verbouwing geen gas meer. De gaspijpen van de woning zijn helemaal tot aan de straat ontkoppeld en er is een nieuw pijpenstelsel geïnstalleerd voor de WTW (warmte terugwin unit).
‘’De afkorting WTW staat voor warmte terugwin en is een manier van ventileren waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat. Bij WTW ventilatie wordt de gebruikte, warme lucht eenvoudig afgevoerd en wordt de warmte hiervan overgebracht naar de verse, koude lucht die door het ventilatiesysteem het huis instroomt. Een WTW unit houdt de luchtstromen in je woning in balans, waardoor dit ook wel balansventilatie wordt genoemd. Door dit systeem is er maximaal 10 procent warmteverlies”, legt Fabian uit.
“Er liggen ook 16 zonnepanelen op ons dak. Verder is de gehele woning maximaal geïsoleerd, dat wil zeggen de vloer, de kozijnen, de voor- en achtergevel, de wanden en het dak. Het dak moest er tijdens de verbouwing toch al af voor een dakkapel dus toen konden we het meteen goed isoleren. De isolatiewaardes liggen hoger dan deze zijn vastgesteld in het bouwbesluit voor nieuwbouw. Met de 16 zonnepanelen wekken we net zoveel elektra op als we verbruiken over een heel jaar genomen. Door de saldering komen we dan ook uit op ongeveer 0 euro aan energiekosten.”
Wat is een belangrijk advies van jou aan mensen die willen verduurzamen?
‘’Het moment dat je gaat verbouwen is ook het moment dat je gaat verduurzamen, want dan liggen er toch al dingen open. Dus kies slim waar je je geld aan uitgeeft als er toch al dingen opengaan, zoals een dak. Isoleer liever je dak dan dat je een mooie stalen deur gaat neerzetten.” Dat advies geeft Fabian huiseigenaren vaak mee. ‘’De stalendeur kan je altijd later nog toepassen’’.
Tijdens de verbouwing heeft Fabian voor alle duurzaamheidsmaatregelen subsidie aangevraagd. Via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kon hij alle subsidies vinden. Daar staat een materiaallijst met meldcodes en die meldcode kan je indienen op de factuur. In totaal heeft Fabian voor ruim 8000 euro subsidie ontvangen. ‘’Dit is voor de uitvoerende partij die de isolatiewerkzaamheden verzorgt. Deze moet de meldcode op de offerte en factuur vermelden’’.
Waarom heb je besloten om al deze maatregelen uit te voeren?
‘’Daar zijn meerdere redenen voor. Natuurlijk voor het milieu, maar ook voor de portemonnee en voor het comfort in huis. Als je de zon in de zomer buiten houdt met goede zonwering kan het binnen koel blijven. De zonwering aan het oosten is de belangrijkste kant omdat daar de zon op komt en in de ochtend het je huis begint te verwarmen. Deze warmte krijg je moeilijk meer uit huis ook omdat onderdelen met veel massa de warmte opnemen (accumulatiewarmte).
Met een vol elektrische warmtepomp word je bewuster van je verbruik, omdat het vat voor warm water een inhoud heeft van 260 liter. Met onze warmtepomp kan je niet meer eeuwig warm douchen, dus daarmee zorg je ook voor een stukje waterbesparing. En als de kinderen in bad zijn geweest, laten we dat water even staan omdat je daarmee je bovenverdieping weer verwarmt!”
Ook denkt Fabian beter na over wanneer er elektra wordt verbruikt. Dit kan het beste als de zon schijnt. In de zomer wordt er echt bespaard op wat er in de winter verbruikt wordt. Dit geldt vooral bij mensen met een dynamisch energie contract.
Welke tips heb jij verder voor andere huiseigenaren die willen verduurzamen?
‘’Isoleren is ventileren. Als je alles dichthoudt in je huis, gaat de kwaliteit van de lucht achteruit en het vochtgehalte omhoog. Door niet goed genoeg te ventileren hoopt er steeds meer vocht in huis op en komt het boven de 60%. Het vochtgehalte in huis zou tussen de 40% en 60% gehouden moeten worden. Er word vocht geproduceerd in huis door o.a. douchen, koken, dweilen/schoonmaken en het uitademen van lucht. Tevens voelt een lucht met een hoog vochtgehalte kouder aan. Door vocht krijg je condensatie, schimmel en op termijn gezondheidsklachten. Doe kort de ramen open als de zon schijnt of kies voor ventilatieroosters” zegt Fabian.
“Verminder ook je energieverbruik. En dat kan ook heel simpel door bijvoorbeeld kieren af te dichten of door een oude witgoed apparaten te vervangen voor een zuiniger model. Of door alle oude verlichting te vervangen door led. Dus focus niet alleen op groene energie, maar kijk naar hoe je je energieverbruik omlaag kunt brengen. Verder adviseer ik om contact op te nemen met je gemeente om uit te zoeken of je ondersteuning kunt krijgen van energiecoaches. Zij kunnen vaak helpen met kleine praktische oplossingen in huis met een groot resultaat.”