Blue2Green ontvangt ruim twee miljoen EU subsidie voor duurzaam verwerken van infectueus medisch afval

Gepubliceerd op 8 april 2024

Op vrijdag 5 april reikten gedeputeerde Esther Rommel en wethouder Jeroen Verwoort (Velsen) een symbolische cheque van € 2.305.278,- JTF-subsidie aan innovator Cees Duijn voor het project Blue2Green. Dit team heeft een methode uitgevonden voor het recyclen van infectieus medisch afval als alternatief voor verbranding.

Het Steunpunt JTF, uitgevoerd door de Omgevingsdienst IJmond, organiseerde vrijdagmiddag een werkbezoek voor de Regionale Stuurgroep Just Transition Fund IJmond samen met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze middag vond plaats bij het bedrijf Innomax in Velsen-Noord.

Bekijk ook de film over het werkbezoek op YouTube, waarin Blue2Green de EU-subsidie ontvangt voor project infectueus medisch afval duurzaam hergebruiken.

Behalen omvangrijke CO2-reductie

Het werkbezoek was zeer geslaagd. Ruim 20 gasten hebben kennis genomen van de techniek van het decontamineren van medisch afval, zodat het als  gewoon bedrijfsafval wel recycled kan worden en een omvangrijke CO2-reductie wordt behaald. Ook de samenwerking met Nova College, Techport en Werkgeversservicepunt om werknemers ook met afstand tot de arbeidsmarkt aan te trekken ontmoette veel waardering.  Zo laat dit JTF-project zien dat er sprake is van een rechtvaardige transitie.

Milieuwinst

Medisch afval wordt momenteel integraal verbrand in de Ziekenhuis Afval Verbrandingsinstallatie (ZAVIN) in Dordrecht. Dit zorgt voor circa 8% van de totale CO₂ uitstoot in ons land. Momenteel is dat nog de enige verwerkingsmogelijkheid voor de 40.000 ton medisch afval dat jaarlijks in Nederland wordt weggegooid.

Ten minste 28.000 ton van die totale afvalstroom is geschikt voor recycling. Blue2Green kan met zijn verwerkingsproces een milieuwinst van ca. 87% CO₂ reductie t.o.v. verbranding behalen.

Nieuwe arbeid

Binnen het project Blue2Green wordt op korte termijn een bestaande opslaghal tot productiehal omgebouwd. Nieuw ontwikkelde machines worden geïnstalleerd. Een machine verzorgt het gehele afvalverwerkingsproces, van verpulveren tot ontsmetten tot recyclen. Dit innovatieve circulaire proces produceert herbruikbare grondstoffen voor nieuwe producten.  Het bedienen en onderhouden van de machines levert nieuwe arbeid op.

Video van IJmond Nieuws

Bekijk de video waarin ondernemer en innovator Cees Duijn van het bedrijf InnoMax in Velsen-Noord uitlegt hoe het recyclen van infectieus medisch afval in zijn werk gaat: Bekijk de video: Duurzaam verwerken van infectueus medisch afval naar herbruikbare grondstoffen.