Project Duurzaamheidspaspoort as-a-service krijgt EU subsidie
Het project Duurzaamheidspaspoort as-a-service is een IT project dat de circulaire economie in de IJmond regio een duwtje in de rug geeft. De subsidie uit het Just Transition Fund (JTF) IJmond bedraagt € 993.600. De innovatieve ontwikkeling van een informatietool van belangrijke data met betrekking tot een product en de herkomst van de materialen van dit product loopt vooruit op EU regelgeving.
In 2026 gaat de Europese Commissie in het kader van duurzaamheid, over tot invoering van het Digital Product Passport (DPP) voor bedrijven in de maakindustrie. Het doel van DPP is het voor iedereen inzichtelijk maken waar een product vandaan komt en welke materialen zijn gebruikt.
Slimme software
De subsidie-aanvrager en uitvoerder van het project is het IT bedrijf Triply. Belangrijke kwaliteitscontrole data worden bij producenten in de IJmond opgevraagd. Met het ontwikkelen van een slim softwaresysteem en het gebruik van AI worden de data aan elkaar gekoppeld met het doel om praktische en grootschalige toepassingen te vereenvoudigen.
Service voor MKB-bedrijven
In de aankomende jaren wordt het DPP in steeds meer productieketens verplicht terwijl de meeste bedrijven in de maakindustrie nog helemaal niet klaar voor deze verandering. Met name de MKB-productiebedrijven hebben geen financiële ruimte, tijd en mankracht om op eigen initiatief een informatiesysteem op te zetten.
Esther Rommel, gedeputeerde Provincie Noord-Holland, vindt dat dit project bijzonder goed aan de verwachtingen van het JTF programma voldoet. “Het programma JTF IJmond is juist opgestart om het MKB in de IJmond regio actief te betrekken bij de energietransitie en onderdeel te laten zijn van een circulaire economie. Het Duurzaamheidspaspoort-as-a-Service ontzorgt bedrijven waardoor zij kunnen voldoen aan de laatste wet- en regelgeving op nationaal en internationaal niveau.”
Samenwerking en trainingen
Triply werkt in dit project samen met Techport, Cupola XS kennis- & innovatiecentrum voor het MKB en de VU. Training is een belangrijk onderdeel van het project. Het is de bedoeling om 200 mensen te trainen en kennis over wet- en regelgeving bij te brengen. Daarnaast worden 40 personen geselecteerd voor een vervolgopleiding. Begeleiding van afgestudeerden is ook in het project opgenomen.
Zie voor meer informatie https://triply.cc
JTF-IJmond - Ontdek wat Europees geld aan kansen biedt! (kansenvoorwest.nl)