Bereikbaarheidsdienst IJmond: onze piketmedewerkers staan altijd klaar
Sinds jaar en dag staat bij Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond) een pool van zeven piketmedewerkers paraat om meldingen van incidenten en ongewone voorvallen op te pakken. Wanneer een collega wordt ‘opgepiept’ kan het om zeer uiteenlopende zaken gaan. Incidenten waarbij schade is aan of dreigt voor het milieu, of bouwtechnische zaken. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week zijn de piketmedewerkers bij nacht en ontij bereikbaar.
Piketcoördinator Nico Hulsman: “De piketmedewerkers van Omgevingsdienst IJmond zijn zelf geen incidentbestrijders maar adviseren over te nemen maatregelen om (milieu)schade te voorkomen of te beperken.” Ook houden de piketmedewerkers toezicht op het nazorgtraject. Bijvoorbeeld of schade voldoende hersteld wordt. Daarvoor kunnen handhavingsmiddelen worden ingezet, zoals bestuursdwang. Nico: “Dat betekent dat we kunnen zeggen: U ruimt het onmiddellijk op. Of anders laten wij dat doen op uw kosten.”
achter: Dylan en Jo Ann / Voor: Nico, Jeroen, Bessel, Nick en Gerard
Trend in de incidenten: dumping van drugsafval
Over heel 2024 ontving ODIJmond zo’n 85 meldingen van incidenten en ongewone voorvallen. Het gaat daarbij om bedrijfsstoringen of incidenten waarbij (mogelijk gevaarlijke) stoffen in de lucht, bodem of het water terecht komen. Om branden waarbij asbest vrijkomt en om (drugs)afvaldumpingen.
Collega Nick van den Oever: “Vooral de dumpingen van drugsafval zien we de afgelopen jaren steeds meer. Dit zorgt voor ontzettend hoge opruimkosten in ons gebied. Onlangs werd ik opgeroepen voor een dumping van acht zogenaamde duizendlitercontainers met vermoedelijk chemisch drugsafval. Ze stonden op de openbare weg. Na overleg met de politie, vanwege eventueel sporenonderzoek, zijn de containers uiteindelijk afgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Het kostte tienduizenden euro’s om dit op te ruimen en te verwerken.”
In samenwerking met de politie en waterkwaliteitsbeheerders stelde ODIJmond een protocol op voor het opruimen van chemisch drugsafval. ODIJmond voert hierin, in overleg met de politie en eventueel brandweer, de regie over een juiste afvoer zodat het geen gevaar oplevert voor de omgeving.
Explosief begin van het jaar
Het piketjaar 2024 begon letterlijk en figuurlijk explosief. Na een nachtelijke aanslag met een zelf geknutselde bom werd de expertise van ODIJmond gevraagd over de constructieveiligheid van de woning, een bouwtechnische zaak dus. Die bleek niet meer bewoonbaar. Nico: “Nog dezelfde dag kwam er ook een melding dat er een voertuig de gevel van een supermarkt was binnengereden. Ook daar geadviseerd op stempelen van het pand. Dit betekent dat het pand tijdelijk ondersteund werd door palen om instorting te voorkomen.”
Bijzondere incidenten
Sommige zaken komen in zo’n jaar een aantal keer terug. Nico: “We zien steeds meer bedrijfsbranden veroorzaakt door defecte lithium-ion batterijen. Accu’s in schroot bij metaalrecyclingbedrijven of accu’s van elektrische fietsen. Eén defecte accu die tot zelfontbranding overgaat, kan al grote gevolgen hebben.” In een ander geval werd collega Gerard Bakkum meerdere keren opgepiept voor ‘sporen van vethoudende producten’. “Ik werd een keer aan het begin van de nacht opgepiept voor een kilometerslang spoor van boter op de openbare weg”, vertelt Gerard. “Toen die chauffeur de lekkage opmerkt, keerde hij om en reed terug naar het beginpunt. Met lekkende tankwagen. Een calamiteitenbedrijf is tot het begin van de ochtend bezig geweest om alles op te ruimen.” Soms komt er meer bij kijken. Zo kreeg piketmedewerker Jeroen Bakker op een zaterdagmiddag een bouwtechnische melding . “Een verward persoon had de constructieve delen in zijn woning gesloopt. Hij werd door zorgteam uit de woning gehaald waarna wij de woning onbewoonbaar moesten verklaren.”
Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week
Piket is inmiddels een niet weg te denken taak binnen ODIJmond. Ondersteunen van hulpdiensten, adviseren over de te treffen maatregelen. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week is er een piketmedeweker bereikbaar om schade aan de leefomgeving te beperken, voorkomen of herstellen. Bij milieu bedreigende situaties staat er altijd iemand klaar om in actie te komen. Jeroen en Nico: “Door piket te draaien, kom je in de meest interessante situaties terecht. Soms ben je een heel weekend bezig met het laten opruimen van drugsafval, soms sta je ‘s nachts in the middle of nowhere met collega’s van andere diensten. Er is altijd een groot belang bij het zo snel mogelijk handelen, urgentie. De samenwerking met de hulpdiensten en het samen tot een oplossing komen maakt deze taak zo bijzonder en mooi.”