Houtstook

Veel mensen vinden een brandend haardvuurtje, houtkachel of vuurkorf gezellig. De rook is helaas niet gezond voor u en uw omgeving en kan overlast veroorzaken.

Overlast melden en app downloaden

Ga naar www.stookwijzer.nu om een melding te doen over overlast van houtrook. Uw melding gaat automatisch naar uw gemeente. Op deze pagina kunt u ook de stookwijzer-app downloaden én kunt u zien wanneer u beter niet kunt stoken om overlast voor uw buren te voorkomen. In de app stelt u in of en wanneer u meldingen van code rood wilt ontvangen op de door u opgegeven postcode.

Wanneer beter niet stoken?

Wilt u rekening houden met uw buren? Laat de open haard, houtkachel en vuurkorf uit als het windstil of mistig weer is. Bij dit type weer blijft de rook van uw open haard of houtkachel hangen tussen de huizen. Kinderen, ouderen en mensen met luchtwegklachten kunnen dan extra last hebben van houtrook. Het inademen van houtrook kan bij hen leiden tot kortademigheid en benauwdheid.

Uit onderzoek blijkt dat twee van de drie houtstokers rekening willen houden met de buren als die last hebben van de rook. Probeer dus eerst in gesprek te gaan met elkaar.

Bekijk het filmpje met inwoner Cees uit de regio IJmond

In de IJmondregio

De IJmondgemeenten werken samen aan schonere lucht voor de inwoners in de regio. Dat doen ze met het programma Gezondheid en Luchtkwaliteit IJmond. GGD Kennemerland en Omgevingsdienst IJmond adviseren de IJmondgemeenten over de maatregelen om de luchtkwaliteit, en daarmee gezondheid, te verbeteren op het gebied van industrie (geen Tata Steel), leefomgeving, scheepvaart en mobiliteit.

Ook binnen het landelijke Schone Lucht Akkoord is aandacht voor maatregelen om de uitstoot van schadelijke stoffen en overlast door houtstook te verminderen.