Houtstook
Een melding over overlast van houtrook, doet u via het landelijke loket. De melding gaat automatisch naar uw gemeente.
In de IJmondregio
De IJmondgemeenten werken samen aan schonere lucht voor de inwoners in de regio. Dat doen ze met het programma Gezondheid en Luchtkwaliteit IJmond. GGD Kennemerland en Omgevingsdienst IJmond adviseren de IJmondgemeenten over de maatregelen om de luchtkwaliteit, en daarmee gezondheid, te verbeteren op het gebied van industrie (geen Tata Steel), leefomgeving, scheepvaart en mobiliteit.
Ook binnen het landelijke Schone Lucht Akkoord is aandacht voor maatregelen om de uitstoot van schadelijke stoffen en overlast door houtstook te verminderen.
Overlast melden gemeente Velsen, Heemskerk, Beverwijk
Uit onderzoek blijkt dat twee van de drie houtstokers rekening willen houden met de buren als die last hebben van de rook.
Heeft u regelmatig last van de houtkachel, open haard of vuurkorf van de buren? En helpt een gesprek niet? Dan kunt u een melding doen van de overlast via info@velsen.nl, info@heemskerk.nl en info@beverwijk.nl.
Wist u dat…
- er tijdens een avondje stoken er gemiddeld 28 gram fijnstof vrijkomt uit de schoorsteen?
- 1 op de 4 Nederlanders regelmatig tot vaak overlast ervaart van houtstook?
- mensen met longaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen eerder last hebben van houtstook?
- 1,2 miljoen mensen in Nederland een longaandoening hebben en 1,7 miljoen last hebben van hart- en vaatziekten? Voor hen is fijnstof extra gevaarlijk voor gezondheid.
- een code oranje en rood in de Stookwijzer aangeeft dat de luchtkwaliteit in combinatie met de windkracht op dat moment erg slecht is om te stoken? Doordat er op dat moment weinig wind staat blijft de houtrook met daarin de schadelijke stoffen hangen rond de huizen.
De houtkachel aan, is niet zonder gevaar voor de gezondheid
In Nederland zijn we gehecht aan onze houtkachel en open haard. Maar het aansteken hiervan is niet zonder gevaar voor je eigen gezondheid en die van je omgeving. Gemiddeld komt er 28 gram fijnstof vrij tijdens één avondje stoken, dat is bijna een klein weckpotje vol. Deze fijnstof veroorzaakt en verergert long-, hart- en vaatziekten en kan leiden tot astma, COPD, longkanker en chronische bronchitis. Naast de ‘gezelligheid’ in huis brengt het stoken van hout dus ook serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee voor jezelf en je omgeving.
Wilt u meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor de gezondheid van uzelf en uw omgeving?
Check dan hieronder de link naar website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.