Vergunning aanvragen


Vergunning aanvragen of melding doen voor milieu | bodem | bouw

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Deze wet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: de fysieke leefomgeving. Deze wet voegt wetten samen en vereenvoudigt de regels voor veel van wat u buiten ziet, ruikt en hoort. De wet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven.

Bent u van plan iets te bouwen of slopen? Dan moet u hier mogelijk een omgevingsvergunning voor aanvragen. Een omgevingsvergunning is één geïntegreerde vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu.

Per die datum is ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking getreden. Dit heeft gevolgen voor aanvragen van (kleine)bouwwerkzaamheden.

In sommige gevallen hoeft u alleen een melding te doen. Een melding betekent een verkorte procedure in het landelijke digitale omgevingsloket maar daarvoor is het wel altijd nodig om plannen op te maken en een dossier in te dienen.

Nieuwe aanvragen vanaf 1 januari 2024

Huidige vergunningen blijven in de meeste gevallen gewoon geldig. U merkt vooral verschil als u per 1 januari een nieuwe vergunning aanvraagt of een melding doet. En u moet misschien wat langer op antwoord wachten dan u van ons gewend bent.

Ga voor uitleg over de vergunningen check naar het Digitaal Stelsel Omgevingsloket (verwijst naar een andere website)

Bestemmingsplan wordt omgevingsplan

De bestemmingsplannen van uw gemeente worden per 1 januari 2024 omgevormd tot een omgevingsplan. Een omgevingsplan bevat niet alleen informatie over de bestemming van een plek. Het omvat ook regels voor geluid, bodem – en soms ook voor zaken als energiemaatregelen en duurzaamheid.

U krijgt met deze regels te maken als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld bij plannen om een huis te verbouwen, het organiseren van een evenement of wanneer u als ondernemer een loods laat plaatsen naast uw bedrijfspand. Dan bent u initiatiefnemer en moet u uitzoeken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Per 1 januari 2024 gaat dat allemaal via één landelijk loket: het Omgevingsloket.

Iemand in uw omgeving wil iets veranderen

U kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen, als iemand anders iets wil veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als uw buren een garage willen neerzetten of als een bedrijf in de buurt het kantoor wil vergroten. U bent dan belanghebbende.

Korte uitleg over de Omgevingswet

Bekijk de uitlegvideo over omgevingsplannen van uw gemeente