Vergunningen en meldingen Bodem
De taak "bodem" van een omgevingsdienst is van groot belang voor het beschermen van onze leefomgeving. Deze taak draait om het zorgen voor een schone en gezonde bodem, wat al sinds de 20e eeuw een prioriteit is. Toen de industrie en landbouw zich uitbreidden, werd duidelijk dat bodemvervuiling schadelijk is voor zowel mens als natuur.
Veel locaties afgelopen jaren gesaneerd
In de jaren '80 werd de Wet bodembescherming ingevoerd om vervuilde grond beter aan te pakken. Hierdoor kregen omgevingsdiensten de verantwoordelijkheid om te helpen bij het schoonhouden van de bodem. In het verleden zijn veel bodemverontreinigingen ontstaan, maar de afgelopen jaren zijn steeds meer van deze locaties gesaneerd.
Om ervoor te zorgen dat we zorgvuldig met de bodem blijven omgaan, en om nieuwe verontreinigingen te voorkomen, heeft de overheid strikte regels opgesteld. Met de komst van de Omgevingswet vervalt de Wet bodembescherming deels, maar voor lopende bodemsaneringen blijft deze wet nog gedeeltelijk van toepassing.
Inwoners en bedrijven krijgen ermee te maken
Zowel inwoners als bedrijven krijgen te maken met deze regels. Bedrijven moeten bijvoorbeeld voldoen aan eisen wanneer ze een bedrijfspand willen kopen, een ondergrondse tank op hun terrein hebben, of bodembedreigende stoffen gebruiken. Inwoners komen in aanraking met de regels als ze een huis willen kopen, bouwplannen hebben, of een ondergrondse tank in hun tuin hebben.
Diverse bedrijven, zoals garages en tankstations, zijn verplicht om bodembeschermende maatregelen te nemen, zoals het aanleggen van een vloeistofdichte vloer om te voorkomen dat schadelijke stoffen de grond ingaan. De omgevingsdienst, zoals ODIJmond, houdt namens haar deelnemers toezicht op de naleving van deze regels. Dankzij hun kennis en ervaring zorgt de omgevingsdienst ervoor dat onze bodem schoon blijft, nu en in de toekomst.
Spoedlocaties
Nederland kent diverse locaties waar sprake is van een spoedeisende verontreiniging. Een verontreiniging is spoedeisend, wanneer er sprake is van risico’s voor de mens, ecologie en/of verspreiding. Vaak zijn het plekken waar bedrijven zitten of hebben gezeten zoals chemische wasserijen, metaalverwerkende bedrijven of benzinestations.