Omgevingsvergunning Milieu
(Milieu) melding indienen
Als ondernemer bent u verantwoordelijk voor het naleven van de milieuregels om zo een bijdrage te leveren aan het beschermen van het milieu. Milieuregels zijn grotendeels vastgelegd in de Omgevingswet.
Namens de gemeenten in ons werkgebied en de provincie Noord-Holland controleren wij bedrijven op de naleving van de geldende (milieu)regels. Binnen ons werkgebied gaat het hier om circa 12.000 bedrijven. Alle bedrijven, die onder ons bevoegd gezag vallen, hebben wij weergegeven op een digitale kaart.
Neem altijd eerst contact op met ons
Wanneer u een bedrijf wilt oprichten, of verbouwen, dan adviseren wij u eerst met ons contact op te nemen. Wij denken graag met u mee en kunnen dan ook direct beoordelen of uw geplande activiteiten onder de Omgevingswet of niet vallen. Wij kunnen u ook adviseren of u een vergunning nodig heeft of dat een melding volstaat.
Meldt verandering binnen uw bedrijf
Wanneer u iets verandert binnen of aan uw bedrijf, bijvoorbeeld omdat u gaat verbouwen, gaat uitbreiden of uw bedrijfsactiviteiten veranderen, dan kan het betekenen dat er andere milieuregels voor u gaan gelden.
Controleer dit altijd via het Omgevingsloket
Voldoen aan de regelgeving
De meeste bedrijven moeten voldoen aan de regelgeving binnen de Omgevingswet. Als uw bedrijf onder deze wet valt, zijn er meerdere mogelijkheden:
- Uw bedrijf valt onder gemeentelijke regels. Deze staan in het Omgevingsplan van de gemeente (YouTube fimpje met uitleg). De gemeente bepaalt per milieubelastende activiteit (MBA, voorheen een inrichting) of u een meldingsplicht heeft of niet.
- Uw bedrijf valt onder algemene Rijksregels, u moet een melding doen of informatie toesturen.
- Uw bedrijf heeft een omgevingsvergunning voor milieu nodig.
Doe de controle op Vergunningencheck
Wat op uw bedrijf van toepassing is, valt en staat met het soort milieubelastende activiteit. Wanneer u geen melding hoeft te doen of een informatieplicht heeft, dan bent u klaar. Bij de meeste bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (MKB) volstaat een melding of het toesturen van informatie. Complexere bedrijven hebben vaak een vergunning nodig.
Dient u wel een melding te doen, dan kan dat direct in het landelijke digitale Omgevingsloket.
Uitleg over het Omgevingsloket en toepasbare regels
Via het Omgevingsloket kunnen initiatiefnemers een vergunningaanvraag of een melding indienen in het Omgevingsloket. Duidelijke stappen en vragen leidt u door dit proces. De overheid vertaalt hiervoor indieningsvereisten naar toepasbare regels voor het Omgevingsloket.
Ga naar Aanvraag of melding indienen in het landelijke Omgevingsloket
Bevoegd gezag over SEVESO (en RIE bedrijven
Gedeputeerde staten (GS) zijn bevoegd gezag voor alle bedrijven die onder het BRZO 2015 vallen en alle bedrijven waarin een installatie staat als bedoeld in bijlage I, categorie 4 (chemische industrie), van de Richtlijn industriële emissies (RIE-4-bedrijven).
Zogenaamde BRZO- en RIE-bedrijven (Besluit risico's zware ongevallen en Richtlijn industriële emissies) - tegenwoordig SEVESO - werken met veel gevaarlijke stoffen en/of stoten deze stoffen uit naar de lucht. De stoffen kunnen giftig, ontvlambaar of explosief zijn. Als er met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen iets mis gaat, kan dit leiden tot grote gezondheidsrisico's. BRZO- en/of RIE-bedrijven binnen ons werkgebied vallen onder het bevoegd gezag van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.
Wanneer is de gemeente geen bevoegd gezag, leest u op de IPLO website, Bevoegd gezag algemee rjiksregels milieubelastende activiteit(verwijst naar een andere website).
Download
De zogenaamde BRZO-bedrijven (pdf, 82 kB) lijst.
Dit zijn bedrijven binnen ons werkgebied die vallen onder het bevoegd gezag van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.