Omgevingsvergunningen Bouw
Hoe werkt het aanvragen van een bouwvergunning?
Gaat u bouwen of verbouwen, dan hebt u meestal een omgevingsvergunning nodig. Die vraagt u online aan bij het landelijke Omgevingsloket (verwijst naar een andere website). U kunt daar ook eerst controleren of u echt een vergunning nodig hebt. En of u nog andere vergunningen nodig hebt. Soms is een melding genoeg.
Met de Vergunningcheck (verwijst naar een andere website) ziet u voor welke activiteiten u een vergunning moet aanvragen of melding moet doen.
Vermoed u illegale bouw of voldoet de bouw niet aan de regelgeving??
Bouwen eengezinswoning en kleiner bedrijfspand
- Een gedeelte van de meldingen worden sinds januari 2024 gedaan onder de Wet kwaliteitsborging bouwen (Wkb) (verwijst naar een andere website).
- Gaat u bijvoorbeeld iets nieuws bouwen in ‘gevolgklasse 1 (verwijst naar een andere website)? Dat is de laagste risicoklasse waar bijvoorbeeld eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden onder vallen. Vanaf 1 januari 2024 moet u hier iemand voor inschakelen die de kwaliteit controleert: een zogenaamde kwaliteitsborger. Deze meldingen doet u via het landelijke digitale Omgevingsloket (DSO) (verwijst naar een andere website)
- Voor vergunningen die al vóór 1 januari 2024 zijn aangevraagd, blijft het oude stelsel gelden (artikel 4.3 (verwijst naar een andere website) Ook voor lopende bezwaar- en beroepsprocedures geldt de Wkb niet.
Wat doen wij voor en namens uw gemeente?
ODIJmond voert bouwtaken uit voor de gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Landsmeer en Zandvoort. Voor de overige gemeenten in ons werkgebied, verloopt de aanvraag via de gemeente zelf. Of u een vergunning nodig heeft, of dat u alleen een melding hoeft te doen, daar komt u achter via het landelijke Omgevingsloket.
Voor gemeente Beverwijk
Voor gemeente Beverwijk behandelen wij aanvragen voor Omgevingsvergunningen, waaronder de Omgevingsplanactiviteit en bouwactiviteiten én zogenaamde meldingen Wkb.
Verdere vragen over uw aanvraag, behandelt de gemeente Beverwijk zelf.
Voor gemeente Heemskerk
Voor gemeente Heemskerk behandelen wij de volgende bouwaanvragen: Vooroverleggen (conceptaanvraag), Omgevingsvergunningen, waaronder Omgevingsplanactiviteit en bouwactiviteiten én zogenaamde meldingen Wkb.
Vragen over uw aanvraag, behandelt de gemeente Heemskerk zelf.
Voor gemeente Landsmeer
Voor gemeente Landsmeer voeren wij alle bouwtaken uit. Voor algemene vragen zijn wij van maandag tot en met donderdag bereikbaar tussen 09.00 tot 11.00 uur. Telefoon: 0251 – 263899. Heeft u een contactpersoon in de brief staan, dan kunt u die contactpersoon bereiken tussen 09.00 uur en 17.00 uur.
Of stuur een e-mail naar: wabo@odijmond.nl.
Voor gemeente Zandvoort
Voor de gemeente Zandvoort voeren wij de gehele bouw- en woningtoezichttaak uit. Welke taken wij voor deze gemeente uitvoeren, lees u verder op de pagina 'Bouwen en verbouwen Zandvoort'. Hier vindt u links naar de gemeente pagina over bouwplannen, -tekeningen inzien, bouwstoffen melden, mobiele puinbreker gebruiken, splitsen van woningen, welkstandsadvies, blokkeren van de openbare weg vanwege bouwenwerkzaamheden, asbest en vergunningen overzicht.
Beslistermijn vergunningen verkort
De Omgevingswet zorgt ervoor dat de overheid sneller beslist over uw vergunningaanvragen. Een korte procedure is het uitgangspunt in de Omgevingswet. De beslistermijn bij een korte procedure is normaal gesproken maximaal acht weken. Met een mogelijke verlenging van zes weken. Daarna is er nog bezwaar en beroep mogelijk.
Is de omgevingsvergunning voor bouwen al verleend? Dan kunt u tot zes weken na het verlenen van de vergunning bezwaar aantekenen bij de gemeente. Wanneer uw vergunningaanvraag complex is, kan het zijn dat uw aanvraag onder een uitgebreide procedure valt. In dat geval is de beslistermijn langer.
Doe ook altijd een start- en gereedmelding voor uw bouwwerkzaamheden
Bij de bouwwerkzaamheden moet u ook altijd een start- en gereedmelding bij ons doen. Een gedeelte van deze meldingen kunt u doen via de onderstaande formulieren:
Werkt u bij een gemeente en wilt u meer weten over de regels onder de Omgevingswet?
Voor bedrijven, adviesbureaus, softwareleveranciers en brancheorganisaties heeft de Rijksoverheid ook een pagina met uitleg voor het bedrijfsleven | Informatiepunt Leefomgeving. Op deze pagina staat algemene juridische uitleg over de Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De informatie is met name geschreven voor medewerkers van provincies, waterschappen, gemeenten en het Rijk.