Omgevingsvergunningen Bouw


Hoe werkt het aanvragen van een bouwvergunning?

Gaat u bouwen of verbouwen, dan hebt u meestal een omgevingsvergunning nodig. Die vraagt u online aan bij het landelijke Omgevingsloket (verwijst naar een andere website). U kunt daar ook eerst controleren of u echt een vergunning nodig hebt. En of u nog andere vergunningen nodig hebt. Soms is een melding genoeg.

Met de Vergunningcheck (verwijst naar een andere website) ziet u voor welke activiteiten u een vergunning moet aanvragen of melding moet doen.

Bouwen eengezinswoning en kleiner bedrijfspand

Beslistermijn vergunningen verkort

De Omgevingswet zorgt ervoor dat de overheid sneller beslist over uw vergunningaanvragen. Een korte procedure is het uitgangspunt in de Omgevingswet. De beslistermijn bij een korte procedure is normaal gesproken maximaal acht weken. Met een mogelijke verlenging van zes weken. Daarna is er nog bezwaar en beroep mogelijk.

Is de omgevingsvergunning voor bouwen al verleend? Dan kunt u tot zes weken na het verlenen van de vergunning bezwaar aantekenen bij de gemeente. Wanneer uw vergunningaanvraag complex is, kan het zijn dat  uw aanvraag onder een uitgebreide procedure valt. In dat geval is de beslistermijn langer.

Werkt u bij een gemeente en wilt u meer weten over de regels onder de Omgevingswet?

Voor bedrijven, adviesbureaus, softwareleveranciers en brancheorganisaties heeft de Rijksoverheid ook een pagina met uitleg voor het bedrijfsleven | Informatiepunt Leefomgeving. Op deze pagina staat algemene juridische uitleg over de Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De informatie is met name  geschreven voor medewerkers van provincies, waterschappen, gemeenten en het Rijk.