Geluidsbelastingkaarten en EU-actieplan geluid

Een keer per vijf jaar actualiseren gemeenten hun geluidbelastingkaart. De verplichting tot het opstellen en actualiseren van een geluidbelastingkaart is opgenomen in de Wet milieubeheer en vloeit voort uit de implementatie van de Europese Richtlijn omgevingslawaai in Nederland.

Geluid veroorzaakt door (spoor)wegen, industrie in of nabij gemeente

In de geluidsbelastingkaarten staat de geluidbelasting weergegeven die wordt veroorzaakt door wegen, spoorwegen en industrie in of nabij de gemeente. Via de geluidbelastingkaarten wordt ook duidelijk hoeveel woningen, of andere geluidsgevoelige objecten of terreinen en stille gebieden de regio kent. Wij stellen elke vijf jaar de geluidbelastingkaarten op of actualiseren deze namens zes van onze deelnemende gemeenten.

EU-actieplannen geluid

De basis voor deze geluidsbelastingkaarten vormen de actieplannen 2024 die we eveneens voor zes gemeenten in ons werkgebied opstellen. Die kunt u eveneens hiernaast | hieronder downloaden.

Spoor- en wegverkeerlawaai en gemeentelijke wegen

In dit (overkoepelende) actieplan geluid is aangegeven hoe Burgemeester en wethouders de geluidshinder van spoor- en wegverkeerslawaai willen beperken. Er zijn 3 soorten wegen: de rijkswegen (A-wegen), provinciale wegen (N-wegen) en gemeentelijke wegen. Het actieplan gaat alleen over de laatste categorie, want daarop kan de gemeente actie ondernemen.

Maatregelen

Locaties met gevoelige bestemmingen (woningen/scholen/ e.d.) met een hoge geluidsbelasting moeten worden aangepakt. Dat wil zeggen door toepassing van maatregelen aan de bron (stil wegdek) of in de overdracht (geluidschermen) of aan de woning (gevelisolatie) moet dat leiden tot een betere geluidssituatie in de omgeving. Burgemeester en wethouders kunnen zelf bepalen (eigen beleid) bij welke grens van geluidsbelasting zij maatregelen willen treffen.