"Binnen één jaar met 12.000 euro aardgasvrij wonen en leven"
Uitgeloot worden voor deelname aan pilotproject Groen Thuis maar toch als eerste aardgasvrij zijn. Jan Blokker, inwoner van Heemskerk, vertelt over zijn reis naar aardgasvrij wonen.
“Vorige zomer was het zo heet, het was binnen 37 graden. De buurman kwam toen naar ons toe. Of wij ook een airco wilden. Het mooie is dat de installateur toen vertelde dat we ook met de airco kunnen verwarmen.” Sinds drie jaar woont Jan Blokker met zijn partner in een appartement in het centrum van Heemskerk. Het is woning uit 1973. “Het is niet top geïsoleerd, maar verduurzamen is denk ik makkelijker dan in een eengezinswoning.”
Dakisolatie, zonnepanelen en afsluiting van het gas
Op het moment dat we Jan spreken, wordt het dak geïsoleerd. “Het werkt allemaal mee. In een appartement is verwarmen met de airco een mooie optie. Zo komt het dat vorige week het gas is afgesloten. En deze maand komen de zonnepanelen.” Afgelopen winter stookte Jan volledig met de airco. “Het is goedkoper dan gas! Veel mensen denken dat het meer kost vanwege stroomverbruik, maar dat valt dus mee. Alleen weten veel mensen niet dat je met een lucht-lucht airco kunt koelen én verwarmen. Jammer genoeg zit er geen subsidie op.” Buiten hangt één grote unit, in de slaapkamer en woonkamer hangt een binnenunit. Het was een behoorlijke investering, zo’n 6.000 euro. “Maar je gaat gelijk verdienen, een nieuwe cv kost ook geld.”
Warmtepompboiler en elektrisch koken
Voor warm water gebruiken ze een warmtepompboiler, met een vat van 100 liter. “Het kostte me een hoop werk om dit uit te zoeken. Ik wist niet precies waar ik naar moest zoeken. Uiteindelijk kwam ik dit tegen en is het precies wat ik nodig heb. Het kostte ons 975 euro en we kregen subsidie.” Alles gaat nu dus op stroom, ook koken. Alles bij elkaar kostte dat nog eens 2.000 euro. “En ik zie er elke maand de voordelen van. Iedereen om me heen heeft last van energieprijzen. In april betaalden wij 35 euro voor stroom!”
Zonnepanelen gaan vrijwel al het energieverbruik dekken
De zonnepanelen dekken straks vrijwel al het energieverbruik. Dat is zo’n 3500 kWh per jaar voor Jan Blokker. “We gaan straks weer minder verbruiken omdat het dak geïsoleerd is. Dat redden we makkelijk met 10 panelen.”
En waarom doen ze het eigenlijk?
“Het begon dus met comfort, een airco tegen de hitte. Je bent onwetend dus het is mooi als een installateur je informeert. Zorgen voor het milieu speelt zeker mee. We horen en weten inmiddels allemaal wat er moet gebeuren als het gaat om duurzame energie. En wij hebben dat nu voor elkaar! Ik vind het mooi dat het kan. Ik denk wel dat het voor ons makkelijk is, met twee mensen in een appartement. Ik besef me goed dat je er wel de middelen voor moet hebben.”