Familie Spoelstra klaar voor concrete stappen
“Kun je nog eens zeggen wat we nu al kunnen gaan doen?” vraagt Leonie aan Huizendokter Johannes Fröhlich. In twee uur hebben zij het hele huis doorlopen met onder andere een warmtecamera en vochtmeter. Er kunnen kleine en grote maatreglen genomen worden om het gezin De Ruijter uiteindelijk aardgasvrij te maken. Maar het is ook nogal veel, zo'n huisbezoek. Leonie: “Het duizelt inmiddels een beetje, maar we willen graag aan de slag.”
Leonie de Ruijter woont met haar man Arne Spoelstra en twee kleine kinderen in Driehuis. “Na jaren ergens anders te hebben gewoond, ben ik weer terugverhuisd naar gemeente Velsen. Ons huis is in 1938 gebouwd, het is nogal een opgave om dat te verduurzamen.”
Kleine en grote stappen zijn gezet
Het gezin is al gestart met verduurzamen. Ze koken op inductie, hebben spouw-, vloer- en dakisolatie, de dakkapel heeft dubbel glas. “Helaas lopen we wel tegen een aantal problemen aan. Er is geïsoleerd, maar niet gekeken naar de ventilatie. We zitten met wat schimmelproblemen. Ook is het in de gang nog erg koud.”
De Huizendokter geeft advies
Van Groen Thuis hoopt familie Spoelstra ook te leren wat de stand van zaken is van al genomen maatregelen. En na het huisbezoek blijkt dat er helaas maar één raam HR++ glas heeft, terwijl bij de koop werd gezegd dat álles aan de voorkant op de begane grond HR++ was. Ook blijkt in de nieuwe, duurzame dakkapel een aantal kleine warmtelekken te zitten. “Maar dat kunnen we gelukkig makkelijk oplossen, heeft Johannes aangegeven.”
Eigen ervaring doorgeven
Leonie wil straks de opgedane kennis en ervaring graag delen met andere mensen die gaan verduurzamen. “Ik had graag van tevoren geweten waar ik op had moeten letten met isoleren. We hebben allebei niet veel klus-ervaring. We weten dankzij dit huisbezoek via Groen Thuis beter waar we mee aan de slag kunnen."
Milieu en comfort
Johannes gaf aan dat er in de gang nog veel winst te halen is als het gaat om comfort, bijvoorbeeld door de vloer te isoleren. “We willen ook verder verduurzamen voor het comfort. Het glas in de gang vervangen stond al op de planning.” Inmiddels komen daar dus nog wat maatregelen bij, om te zorgen dat het huis zo comfortabel en energiezuinig mogelijk is. “We weten nu in ieder geval welke stappen we nu al kunnen zetten.”
Pilotproject Groen Thuis
In het pilotproject Groen Thuis gaan twintig inwoners van de IJmond in 2022 aardgasvrij wonen en leven. Deze twintig huishoudens krijgen ondersteuning en advies van bouwkundig adviseurs van Duurzaam Bouwloket en de Huizendokter. Groen Thuis is de laatste stap in het aardgasvrij maken van de woning. Het komende jaar volgen we de deelnemers. Wilt u het gezin blijven volgen? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief via www.odijmond.nl/nieuwsbriefgroenthuis. Lees verhalen van andere deelnemers via www.odijmond.nl/groenthuis.