De Broedmachine

De Broedmachine is een broedplaats in Beverwijk voor jonge ondernemers. De vereniging met inmiddels 135 leden toverde afgelopen anderhalf jaar een oude meubelzaak, dat al 10 jaar leegstond, om tot een bijzonder complex met ruimte voor 40 tot 50 ateliers. Een complex dat vanuit alle hoeken en gaten circulariteit ademt. Bij de Broedmachine draait het allemaal om bewustwording. Bewust omgaan met grondstoffen, bewust omgaan met collega’s, bewust omgaan met schaarste en bewust omgaan met je fouten. Een omgeving waar starters hun idealen kunnen najagen.

Gebouwd van sloopmaterialen

Voor de verbouwing van het pand, anderhalf jaar geleden, maakte de vereniging in eerste instantie gebruik van alle eigen sloopmaterialen. Zo werd bijvoorbeeld het isolatiemateriaal uit de plafonds gebruikt voor de wanden. Maar door de vele aandacht die de Broedmachine in de media kreeg, begon het balletje rollen. De Broedmachine kwam in contact met bedrijven die hun reststromen en duurzame producten beschikbaar stelden om het pand met een duurzaam karakter te verbouwen.

Zo ontving de vereniging heel veel stalen en houten ramen uit een sloopproject in Amsterdam, maken ze gebruik van houtafval van Blok Plaatmaterialen, krijgt zij snijverlies van grote glaspanelen gedoneerd en kon het hele pand worden gewit met EVA verf, een innovatief product van de RIGO verffabriek in IJmuiden dat voor 97-99% bestaat uit gerecyclede restjes verf. Zo is de Broedmachine erin geslaagd om het pand een uniforme en open uitstraling te geven en is de circulaire gedacht direct bij binnenkomst zichtbaar.

Iedereen doet mee

De verschillende ambachtslieden zijn zich allemaal bewust van de schaarste der dingen en het nut van recyclen, in welke vorm dan ook. Zo gebruiken ze elkaars machines, werken ze met ‘gebruikte materialen’ en zijn ze altijd op zoek naar nieuwe toepassingen van oude, gebruikte grondstoffen of reststromen en delen van kennis en opgedane ervaringen. Of het nu gaat om de glasblazers (restwarmte), tassenontwerpers (leer van oude banken) of het hergebruik van plastic (Precious Plastic).

Circulariteit ontstaan vanuit noodzaak

De circulaire gedachte bij de Broedmachine is ook ontstaan vanuit noodzaak. Er was geen geld, maar als snel werd duidelijk dat de sloop- en restmaterialen ook een kans boden. Zo hebben we van duurzaamheid een nood een deugd gemaakt. De stap was voor ons daarna klein en logisch om duurzaamheid ook door onze hele vereniging heen te borgen. Wim Aardenburg, één van de initiatiefnemers, vertelt: “Wij kantelen binnen de Broedmachine als het ware de economische keten, waarbij vernieuwing, duurzaamheid en kennisoverdracht belangrijker zijn dan het nastreven van een financieel gewin. Iedereen die hier een atelier betrekt, zal een bijdrage moeten leveren aan dat gedachtegoed. Natuurlijk moet het uiteindelijk voldoende opleveren om te blijven bestaan, maar er wordt gewoon meer gefocust op economisch nut.”

Toekomst

Aardenburg : “Onze droom is vanuit ons ideaal laten zien wat je met duurzaamheid kan doen. Het is geen last maar biedt te gekke kansen. Ik wil mooie dingen maken en weinig weggooien. Zuinig omgaan met materiaal. We hebben met de pandeigenaar afgesproken dat we in het pand mogen ‘ingroeien’ en van de gemeente ontvangen we een subsidie. We moeten nog wel wat slagen maken om dat zo te houden, maar ook weer niet teveel professionaliseren. We willen organisch en flexibel blijven en een veilige omgeving bieden. Met name om lekker veel fouten te maken.”

De Broedmachine is een plek waar jonge mensen het hele jaar door terecht kunnen om te experimenteren en te maken. In het gebouw vind je een gedeelde werkplaats, oefenruimtes en een flexwerkplek. Iedereen die mee wil doen wordt lid van de vereniging Broedmachine. De basisbeginselen van de Broedmachine zijn techniek, innovatie, cultureel ondernemerschap, eigen initiatief en het delen van kennis. Jonge mensen met een goed idee en ambitie kunnen hier proberen, uitvinden en samenwerken met ervaren machinebewoners en mentoren.

In de toekomst wil De Broedmachine ook optredens, exposities en bijeenkomsten organiseren. Op korte termijn zijn er ambities voor een winkel, horecagelegenheid en andere openbaar toegankelijke plekken. Het meerjarenplan is gericht op het opknappen van het gebouw en zorgen dat het gebouw zelfvoorzienend wordt. De Broedmachine wil haar plek op de meubelboulevard beter, mooier en leuker maken. Het voornaamste doel is om een plek aan te bieden waar jonge mensen terecht kunnen om hun eigen ambities waar te maken.