ViVa! Zorggroep: achttien duurzaam gecertificeerde huizen dankzij 5.500 medewerkers

Na een aantal jaar hard werken had Manager Inkoop & Logistiek Robert Boer het management van de ViVa! Zorggroep al aardig mee in de duurzame gedachte. Toen in de Werkgroep Milieuthermometer Zorg projectleider Elles Arxhoek volop aan de slag ging met de verduurzaming ging het snel. Elles: “Inmiddels hebben alle achttien locaties van ViVa! Zorggroep het bronzen certificaat van de Milieuthermometer Zorg behaald.” Een hele prestatie.

Goede voorbeeld voor de zorgsector

Zo'n certificering begint met het tekenen van de Green Deal Zorg. Een initiatief dat zich richt op een duurzame, gezonde en schone zorgsector. De zorginstellingen die de Green Deal Zorg hebben ondertekend gaan aan de slag met de Milieuthermometer Zorg, waar ze certificaten krijgen naar mate ze verduurzamen. In de zorg is namelijk een hoop CO2 te besparen. Robert: “We behoren tot de kopgroep oudereninstellingen in Nederland die de Green Deal Zorg heeft getekend. We hebben inmiddels veel draagvlak in het management en bij collega’s op de locaties. Dat is belangrijk, want we nemen soms ingrijpende beslissingen. Ik vind dat we een voorbeeldfunctie hebben. Daarom spannen we ons tot het uiterste in om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.”

Achttien locaties en 5.500 mensen mee in verduurzaming

Elles: “We werken met in totaal negen collega's aan alle thema's in de Green Deal Zorg. We proberen 3.500 personeelsleden en 2.000 vrijwilligers mee te nemen in onze duurzame gedachte. De certificering laat zien dat dat lukt, want iedereen is nodig om de duurzame doelen te halen. Daar zijn we echt heel trots op.” Iedere locatie van ViVa! kent een eigen cultuur, het zijn vestigingen in verschillende gemeenten. “Toch krijgen we iedereen mee op de duurzame reis. Die certificering krijg je alleen als iedereen een steentje bijdraagt. Dat hebben we toch mooi met z'n allen voor elkaar!”

Elektrisch van huis naar huis

ViVa! heeft de wens een boegbeeld te zijn voor de zorgsector. Robert: “Ook als het gaat om duurzame mobiliteit. Er zijn nu 25 elektrische fietsen voor onze thuiszorgmedewerkers. Per oktober 2022 wordt het wagenpark grotendeels vervangen door elektrische auto’s. Wij willen in 2023 zelfvoorzienend zijn door onze eigen elektriciteit op te wekken vanuit de zonnepanelen op het dak en op de carports.” Uit de mobiliteitsscan van het programma IJmond Bereikbaar, een project van Omgevingsdienst IJmond, blijkt dat al 58% van de medewerkers van ViVa! al fietsend naar het werk komen. “Naar aanleiding van de scan richten we ons op nog meer mensen op de fiets krijgen, het delen van vervoersmiddelen zoals auto's en scooters en een goede verbinding van station Beverwijk naar ons kantoor in Velsen-Noord.”

Minder afval en minder verbruik

ViVa!'s inspanningen vallen ook op het gebied van afval op. Bijvoorbeeld op de werkvloer. Robert: “We hebben minder printers neergezet en we printen bijna alleen zwart-wit en dubbelzijdig. Wat denk je: een besparing van 20% aan papier! Dat is 8.513 kilo papier per jaar.” Daarnaast blijft Elles bezig met inzicht en energieverbruik. Elles: “Dankzij onze rapportages hebben we inzicht in wat er in onze huizen gebeurt, dat is belangrijk om te gaan besparen. Op diverse locaties hebben we inmiddels nieuwe en zuinige cv’s geïnstalleerd en is LED verlichting toegepast. Het plan ligt er om te gaan werken met infraroodverwarming. Zo hoeven we alleen het deel van het gebouw te verwarmen dat gebruikt wordt.”

Invloed uitoefenen met inkoopbeleid

Robert: “We streven naar een zo strak mogelijk, duurzaam inkoopproces. Het begint bij de selectie van onze leveranciers. We doen alleen zaken met leveranciers die zelf ook duurzaamheid nastreven en werken veel met lokale leveranciers. We kijken hoe we in de logistiek zo min mogelijk vervoersbewegingen kunnen realiseren.” Ook probeert ViVa! Zorggroep zich met andere partijen te organiseren om ook hun omgeving te laten verduurzamen. “We hebben met tien andere zorginstellingen in Noord-Holland een gezamenlijk afvalcontract afgesloten bij onze afvalinzamelaar. In het nieuwe contract hebben we vastgelegd dat plastics apart worden ingezameld. Dat betekent dat ze beter gerecycled kunnen worden.”

Blik vooruit

ViVa! Zorggroep blijft zich concentreren op de thema's uit de Milieuthermometer Zorg. Elk jaar is er een audit om de certificaten te behouden. Elles: “De audits zijn net afgerond, het ziet er weer goed uit.” De komende twee jaar ligt de focus op verduurzamen van inkoop, afval, (ver)bouwen, mobiliteit en zonnepanelen. Stappen hierin maken het mogelijk om het certificaat zilver te behalen. Elles: “Het behalen van de bronzen certificering is enorm veel werk geweest, maar dat was het waard. We dragen zo bij aan een duurzame toekomst. ”