DSE Automatisering
DSE Automatisering toont aan dat er volop mogelijkheden zijn om rendabel te investeren in duurzaamheid. Eigenlijk is dat vanzelfsprekend voor één van de initiatiefnemers van GreenBiz Beverwijk. Met duurzaam ondernemen ziet DSE Automatisering op lange termijn economisch voordeel. Investeren in duurzaamheid is dus logisch voor het bedrijf uit Beverwijk. Maar het gaat niet enkel om maatregelen. Het gaat ook om de dienstverlening en duurzame producten. Cees Duivenvoorde, directeur: "Als je dan de middelen hebt om te investeren, dan moet je dat ook doen."
Jullie visitekaartje is het kantoorpand. Hoe is dit tot stand gekomen?
Cees Duivenvoorde: "DSE Automatisering heeft duurzaamheid al lange tijd geïntegreerd in haar bedrijfsvoering. Investeren in duurzame maatregelen en aandacht voor duurzaamheid in de eigen dienstverlening betaalt zich dubbel en dwars terug. Als je dan de middelen hebt om te investeren, dan moet je dat ook doen. Vanuit die gedachte kozen we een aantal jaar geleden voor de bouw van een duurzaam kantoorpand, dat in 2008 werd betrokken. Een adviseur heeft ons gedurende het gehele traject bijgestaan. Hij wees ons ook op de mogelijkheden van subsidie. Subsidies werken drempelverlagend, maar was voor ons niet de drijfveer. We hadden de keuzes eigenlijk al gemaakt. De subsidies waren trouwens wel hoger dan verwacht. Een meevaller dus."
Voor welke maatregelen heeft DSE gekozen?
"In ons kantoor zijn diverse duurzame maatregelen doorgevoerd. Ten eerste is ons gebouw zeer goed geïsoleerd. We maken gebruik van dimbare energiezuinige verlichting. Verder wordt in de winter bij de luchtverversing in de kantoren de warmte in af te voeren lucht voor 90% teruggewonnen. Dit wordt gebruikt voor het opwarmen van de inkomende lucht. In de zomer winnen we met dit systeem juist de koelte terug als het buiten warmer is dan binnen. Ons gasverbruik wordt gecompenseerd met het financieren van boomaanplant en is daardoor C02-neutraal. Samengevat; door duurzaam bouwen zoals met het geavanceerde luchtverversingssysteem snijdt het mes aan drie kanten: een goed binnenklimaat met lage CO2 is gezond voor de medewerkers, het bevordert de concentratie en daarmee productiviteit en het bespaart ook nog eens energiekosten. De investering in de 36 zonnepanelen op ons kantoor vorig jaar kwam als een volgende logische stap ter bevordering van ons streven om duurzaam te ondernemen."
Hoe vertaalt duurzaamheid zich in de bedrijfsvoering van DSE Automatisering?
"Wij onderscheiden drie aspecten. Duurzaamheid in onze eigen bedrijfsprocessen: in een modern, innovatief en energiezuinig kantoorpand. Duurzaamheid in onze diensten: bijvoorbeeld servervirtualisatie of e-billing, dus onze klanten helpen duurzaam te zijn en duurzaamheid in klantrelaties: lange termijn beleid, betrouwbaarheid en kwaliteit levert langdurige klantrelaties op. Duurzaamheid is meer dan alleen slim met energie omgaan en plastic scheiden. Duurzaamheid zorgt voor continuïteit van een bedrijf. Onze focus ligt op het aspect klanten helpen duurzaam te ondernemen. Door ze te adviseren en producten aan te bieden die bijdragen aan bijvoorbeeld energiebesparing, ontstaat een sneeuwbaleffect.
Wat vinden uw medewerkers van het investeren in duurzaamheid?
"Mijn medewerkers verwachten dat DSE maatschappelijk verantwoord onderneemt. Er is ook commitment om daar invulling aan te geven. Nieuwe ideeën komen vaak van medewerkers. Ze komen zelf met slimme voorstellen voor bijvoorbeeld afvalscheiding of klimaatbeheersing. Zo gaat op voorstel van iemand bij ons de weersvoorspelling een rol spelen bij de verwarming van ons gebouw. Stel, het is voorjaar, en het wordt mooi weer. 's Ochtends warm opstoken heeft dan als resultaat dat we later op de dag moeten gaan koelen met de verwarming door de ramen met de zon er bij. Zonde, dus we verwarmen de kantoren aan de zuidkant van ons pand dan 's ochtends minder."
Hoe geeft DSE uitvoering aan haar voorbeeldfunctie?
Duivenvoorde besteedt niet veel aandacht aan imagovergroting met zijn duurzaam ondernemen. "Aandacht voor het bedrijf is altijd leuk maar daar is het niet om te doen. Onze drijfveer is om op verantwoorde wijze om te gaan met onze leefomgeving. En als ondernemer zeg ik: duurzaamheid levert ook geld op!" Wel is DSE nadrukkelijk aanwezig via deelname aan het initiatief GreenBiz Beverwijk. Hierin wil Cees Duivenvoorde samen met ondernemers Jan Boudesteijn, Hans Weeren en Wil Boots het industrieterrein Kagerweg Oost verduurzamen onder het motto samen sterk, samen duurzaam. Dit gebeurt in samenwerking met Gemeente Beverwijk en Omgevingsdienst IJmond.
Welke toekomstplannen heeft u om te investeren in duurzaamheid?
"We willen blijven innoveren. Met invoering van het innovatieve klimaatbeheerssysteem bij onszelf en bij onze klanten willen we energie besparen, maar we willen de nog benodigde energie ook zo duurzaam mogelijk verkrijgen. Dus willen we zonnepanelen plaatsen op het resterende deel van ons dak. Hiernaast wil ik gaan kijken met andere ondernemers op ons bedrijfsterrein of we, binnen GreenBiz Beverwijk, gezamenlijk een groot zonne-energiedak kunnen gaan exploiteren. Bijvoorbeeld gezamenlijk in een op te richten duurzame energiecorporatie". Belangrijke voorwaarde daarvoor is wel dat het mogelijk moet zijn om de opgewekte elektriciteit te salderen met je eigen energieverbruik, zodat je per saldo niet alleen minder energie verbruikt, maar ook energiebelasting bespaart.
Verder ligt onze focus ook op innovatieve software voor optimalisatie van verwarming, koeling en verlichting en een zeer goede isolatie van het gebouw."
Tot slot, wat zou u uw collega-ondernemers willen aanbevelen die nog niet in duurzaamheid hebben geïnvesteerd?
"Kijk hoe je duurzaam kunt zijn in je eigen bedrijfsproces en productie, maar ook in de producten en diensten voor je klanten, zodat je ook je klanten helpt in hun duurzaamheidsbeleid. Waar kan het duurzamer? En meestal blijkt dan dat het kostenbesparend is. Daarbij geldt dat je er meer uit kan halen als je breed denkt over te nemen maatregelen", zo stelt Duivenvoorde.