Award 2016
Op dinsdag 15 november wordt, tijdens het ondernemersnetwerkevent IJmond Onderneemt, driemaal de IJmond Duurzaam Award uitgereikt. Tata Steel, strandpaviljoen Aloha en Zee Boerderij IJmond ontvangen alle drie een Award, uit handen van Omgevingsdienst IJmond. De IJmond Duurzaam Award wordt jaarlijks uitgereikt aan het bedrijf dat duurzaam ondernemen zo optimaal mogelijk heeft geïntegreerd in de eigen bedrijfsvoering. De bijeenkomst vindt plaats in de A9 Studio’s Uitgeest.
Vernieuwde uitreiking
Tijdens de voorgaande drie uitreikingen ontving uit drie genomineerden steeds één bedrijf de IJmond Duurzaam Award. Dit jaar is gekozen voor een nieuw concept. Drie bedrijven ontvangen zonder competitie de Award. De drie bedrijven - Tata Steel, strandpaviljoen Aloha en Zee Boerderij IJmond - zijn niet met elkaar te vergelijken, maar wel ieder succesvol bezig met duurzaam ondernemen. Ze verdienen daarom alle drie een plek in de schijnwerpers.
Bijzondere bedrijven
Zee Boerderij IJmond
Zee Boerderij IJmond ontvangt de IJmond Duurzaam Award als aanmoedigingsprijs. Sjoerd Laarhoven, een van de drie initiatiefnemers: “Wij willen via kleinschalige zeewierboerderijen verschillende afvalstromen herleiden en deze als basis gebruiken voor nieuwe duurzame grondstoffen De zeewierteelt moet een toonaangevend project worden voor biobased circulair ondernemen. Op deze manier willen we dat extra uitdragen.”
Strandpaviljoen Aloha
Strandpaviljoen Aloha laat zien hoe je, ook in een gebied ingeklemd tussen zware industrie, oog kan en moet hebben voor het milieu en duurzaamheid in de volle breedte van een bedrijf kan doorvoeren. Eigenaar John Griffioen: “Ik vind het leuk om te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Ik hoop zo dat anderen zien wat er allemaal kan en daarin meegaan.” Zowel het gebouw, het menu, de apparatuur en de evenementen van Aloha zijn zoveel mogelijk gericht op duurzaamheid.
Tata Steel
Duurzaam ondernemen bij een bedrijf als staalgigant Tata Steel, laat zich niet vergelijken met welk ander bedrijf dan ook in de regio. “Onze technici werken al jarenlang voortdurend aan het bedenken, realiseren en implementeren van duurzame innovaties op proces- en productgebied om zo als staalbedrijf een bijdrage te leveren aan het creëren van een duurzamere samenleving”, aldus Annemarie Manger, directeur Engineering & Site Services van Tata Steel in IJmuiden.
Kracht van verbinden
Juist deze combinatie van bedrijven maakt het voor Omgevingsdienst IJmond interessant ze het podium te laten delen. Bert Pannekeet, directeur Omgevingsdienst IJmond: “Met het uitreiken van deze drie Awards willen wij laten zien wat mogelijk is met duurzaam ondernemen. Het gaat daarbij niet alleen om de maatregelen, maar even zo belangrijk, de drive en gedachte achter de keuzes die een bedrijf maakt binnen het duurzaam ondernemen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat bedrijven leren van elkaars ervaring en expertise en samenwerken waar dat kan. Want daar ligt wat ons betreft de kracht van verbinden. Dat zien wij ook terugkomen in een initiatief als GreenBiz IJmond waar wij samen met ondernemers onder het motto ‘Samen Sterk, Samen Duurzaam’ werken aan het verduurzamen van bedrijventerreinen in de IJmond.
IJmond Onderneemt
Tijdens het ondernemersnetwerkevent IJmond Onderneemt worden in totaal drie Awards uitgereikt. Naast de IJmond Duurzaam Award, worden ook de IJmond Werkt! Award en de IJmond Onderneemt Award uitgereikt. Voor alle Awards zijn de genomineerden bekend. Op deze website kunnen ondernemers zich ook aanmelden voor deze bijeenkomst. Hoofdsponsor van het event is Rabobank IJmond.
Onze bedrijven
Tata Steel
“Onze technici werken al jarenlang voortdurend aan het bedenken, realiseren en implementeren van duurzame innovaties op proces- en productgebied om zo als staalbedrijf een bijdrage te leveren aan het creëren van een duurzamere samenleving"
Strandpaviljoen Aloha
“Ik vind het leuk om te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Ik hoop zo dat anderen zien wat er allemaal kan en daarin meegaan.”
Zee Boerderij IJmond
"De zeewierteelt moet een toonaangevend project worden voor biobased circulair ondernemen."