Zee Boerderij IJmond
Zee Boerderij IJmond heeft een innovatieve en duurzame oplossing bedacht om milieuvervuiling in zeehavens tegen te gaan. Op deze wijze willen de initiatiefnemers een bijdrage leveren aan het verduurzamen van het uitmondingsgebied van Metropoolregio Amsterdam.
Zee Boerderij IJmond is dit jaar opgericht door drie jonge, enthousiate ondernemers: Berthine Bruijnooge, Nikki Spil en Sjoerd Laarhoven. Via kleinschalige zeewierboerderijen willen zij verschillende afvalstromen herleiden en deze als basis gebruiken voor nieuwe duurzame grondstoffen. Bij ieder project wordt een educatieprogramma geschreven om zo bij te dragen aan lokale bewustwording. Ook zijn er plannen om een educatieruimte te starten. Sjoerd Laarhoven: “Afvalwater zien wij als een bron voor nieuwe grondstoffen. De zeewierteelt moet dan ook een toonaangevend project worden voor biobased circulair ondernemen. Op deze manier willen we dat extra uitdragen.”
De zeewierboerderijen worden ingezet als biofilter van het water richting de zee. Zeewier neemt de verontreinigende stoffen op en houdt deze ook vast, zodat ze na oogsten van het wier afgevoerd kunnen worden. Daarna willen ze meer. Sjoerd van Laarhoven: “Wier is enorm breed inzetbaar. Van voedsel tot bio plastic tot energie maar bijvoorbeeld ook isolatiemateriaal.
Naast de zeewierboerderijen wil Zee Boerderij IJmond zich ook inzetten voor het jutten van plastic uit het water en fungeren als een lokaal plastic inzamelpunt voor de omliggende horeca. Het plastic zal eveneens als het zeewier als grondstof dienen voor nieuwe lokale producten. Ook zijn er plannen om koffiedik in te zamelen (afkomstig van lokale horeca) en dit te recyclen tot compost. Met dit ‘afval’ wordt een nieuwe duurzame grondstof gewonnen, de oesterzwam. Een aantal bunkers rondom Amsterdam is hiervoor al ter beschikking gesteld aan Zee Boerderij IJmond.