De Noord-Hollandse Bierbrouwerij
De Noord-Hollandse Bierbrouwerij richtte in 2012 een eigen productie-brouwerij op in Uitgeest. In 2018 verhuisde de brouwerij naar de jachthaven van Uitgeest. Vanuit de nieuwe brouwerij in Uitgeest worden, op kleine schaal, ruim 150 soorten bier gebrouwen; eigen bier en bier in opdracht. De brouwerij is ook te ‘huur’. Zo krijgen bierbrouwerijen zonder eigen apparatuur de mogelijkheid om hun bieren, samen met de Noord-Hollandse Bierbrouwerij, te brouwen.
Brouwen via stoom
Bijzonder aan de brouwerij is dat het bier wordt gebrouwen op basis van stoom. De stoomgenerator werkt op basis van biomassa en de basis van biomassa ligt in de afvalproducten bierborstel en pallets. Op deze manier koppelt de brouwerij de afvalstroom en de energiestroom aan elkaar. Ook warmte die in het proces vrijkomt, wordt verderop weer ingezet. Zo wordt water verwarmd in de warmtewisselaar van de koeling van de wort. Maar ook de warmte de vrijkomt bij het koelen van de producten in de koelcel wordt hergebruikt. Bijvoorbeeld om de ruimte te verwarmen waar de navergisting plaatsvindt. Slechts een greep uit de maatregelen waarmee het bedrijf op duurzame wijze bier brouwt.
Heel normaal
Kees Schouten: “Afgelopen jaren is het aantal brouwerijen enorm gestegen. Op de markt zie je dat de prijzen onder druk staan. Ik moet dus kostenefficiënt produceren en dat lukt. Door rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen en te kiezen voor (onafhankelijke) lange termijn investeringen probeer ik slim te investeren. In de praktijk betekent dat dat ik kies voor duurzame maatregelen, omdat dat steeds weer de meest logische maatregelen zijn. Daarmee laat ik zien dat als je financieel gezond wilt ondernemen, duurzaam ondernemen niet meer valt te ontkennen. Het is eigenlijk heel normaal."