Crown Van Gelder
Het motto van zelfstandige papierfabriek Crown Van Gelder, al 125 jaar gevestigd in de IJmond, is changing the world of paper. “Dat klinkt alsof je een grote broek aantrekt, maar we doen het echt”, aldus CEO Miklas Dronkers. En dat doen ze ook: na het innovatieve inkjet papier is nu het bijzondere bietenpulppapier, Crown Native, beschikbaar.
“Dat we dit papier met bietenpulp op industrieel niveau toepassen is nieuw in de wereld”, aldus Miklas Dronkers. Het papier, Crown Native genaamd, is voedselveilig en kan tot zeven keer hergebruikt worden. En de besparing begint al bij productie. “100% van onze houtvezels komt uit duurzaam beheerde bossen. Naast de 80% houtvezels wordt hier nu 20% bietenpulp in het papier verwerkt. Dit is een restproduct uit de suikerproductie. Door de houtvezels te vervangen wordt er 16% bespaard op CO2-uitstoot en fijnstof-emissies, onder andere door transport.” Samen met Cosun Beet Company is er hard gewerkt en met resultaat: de kilo-pakken suiker van Van Gilse worden vanaf 2021 verpakt in hun eigen product, omgetoverd tot papier door Crown Van Gelder. “Moeder natuur staat altijd aan begin van ons product, nu nog duurzamer. De nauwe samenwerking tussen Cosun Beet Company en Crown Van Gelder heeft deze ontwikkeling een succes gemaakt.”
Innoveren
Dit is niet de eerste keer dat Crown Van Gelder groots innoveert. Vijftien jaar geleden ontwikkelde ze al inkjet papier dat geschikt is voor drukken met kleine oplages. Zo gaat er minder papier verloren. “Dat scheelt 26% in energie- en materiaalgebruik. Dus 26% milieuwinst.” Oftewel: changing the world of paper. “Je wordt alleen de oudste industrie aan het Noordzeekanaal wanneer je blijft innoveren en zorgt voor winst op milieu en efficiëntie. En dat doen we graag samen met onze partners.”
Trots
Miklas Dronkers is vooral trots op het marktleiderschap met het inkjet papier. “Dat gaat de hele wereld over. Ik kijk ernaar uit de volgende stap te zetten om de wereld van papier te veranderen. Vanwege het uiterlijk van het papier, de donkere stipjes, straalt de duurzaamheid van Crown Native af. Het verhaal is duidelijk: een reststroom gebruiken scheelt aanzienlijk voor het milieu én er is minder hout en water nodig. Mijn droom is dat al het plastic dat nu nog gebruikt wordt om voedsel te verpakken, vervangen wordt door ons bietenpulppapier: Crown Native.”
Duurzame mobiliteit
Naast innoveren in papier is Crown Van Gelder ook op andere punten duurzaam. Zo zijn ze vanaf het eerste uur deelnemer van IJmond Bereikbaar, een samenwerking van overheid en bedrijfsleven op het gebied van mobiliteit. Door mee toe doen aan het programma zorgt Crown Van Gelder ervoor dat de vervoersbeweging van de medewerkers verduurzaamt. “We stimuleren fietsen en samen rijden.” Ruim 100 medewerkers vormen inmiddels samen een fietscommunity. Zodra de maatregelen rondom corona het toelaten, zal er ook een fietschallenge worden gestart. “Ook wordt op kantoor en in het magazijn ledverlichting geplaatst.”
Toekomst
Daarnaast heeft Crown Van Gelder een warmte-kracht koppeling (WKK). “Met behulp van aardgas wekken we heel efficiënt warmte en elektriciteit op. Onze WKK is zo efficiënt dat we onszelf voorzien en 30% van de opgewekte elektriciteit terug leveren. We hebben dus warmte en elektra met een lage CO2-uitstoot. We werken hard om in 2022 over te gaan op een elektrische boiler.”
Met behulp van windturbines op zee zou er nog duurzamer papier geproduceerd kunnen worden. Overstap op een elektrische boiler zal 10% CO2-reductie opleveren. Miklas Dronkers: “Ik werk nu 30 jaar bij Crown Van Gelder en ben altijd met milieu bezig geweest. Inmiddels zijn we van verantwoording naar ‘waar kunnen we het nog beter doen?’. Daarbij kijken we naar de CO2-uitstoot van ons eigen productieproces, het aandrijven van machines en maken van stoom om papier te drogen, maar ook nadrukkelijk naar de keten, dus naar onze grondstoffen en transport zoals bij bietenpulp, want daar ligt de grootste milieubelasting van papier.”
door Crown Van Gelder getroffen maatregelen
- papier met 20% bietenpulp ontwikkeld
- 16% minder CO2 uitstoot, fijnstof en NOx emissies onder andere door local sourcing
- substantiële afname houtverbruik
- minder waterverbruik
- reststroom dus geen extra landbouwgrond
- WKK met 90% energetisch rendement
- actieve deelname IJmond Bereikbaar (ruim 40% van de medewerkers)
- eerder ontwikkelde CVG inkjet papier, met 26% milieuwinst