Patina Dakdenkers

Patina Dakdenkers is een begrip in Beverwijk. Oprichter Wil Boots is niet alleen een ondernemer in hart en nieren, hij zet zich al jaren in voor duurzaamheid. Hij is een van de founding partners van ondernemersvereniging GreenBiz IJmond, dat jaren geleden werd gestart op bedrijventerrein Kagerweg. Inmiddels is Max Kwantes verantwoordelijk voor de duurzaamheid bij Patina Dakdenkers. Hij is net zo enthousiast als zijn voorganger.

Patina werkt onder andere aan dakrenovatie en –onderhoud. Ook legt Patina tuindaken aan en plaatsen zij waterretentiedaken, voor het bufferen en geleidelijk afvoeren van regenwater, voornamelijk voor wooncorporaties. Dit is onderdeel van klimaatadaptatie, het aanpassen aan het veranderende klimaat. Onder de noemer Oasedak kan men kiezen voor groene, blauwe of oranje daken. Groen en blauw betreft biologische sedumdaken, gekweekt via GreenRangers BV en oranje daken bieden zonnepanelen voor vastgoedeigenaren via Stroomdak BV. “Gaat het om verduurzaming? Dan is er een dak voor”, aldus Max Kwantes.

Energieneutraal

Zelf het goede voorbeeld geven is belangrijk. Zo heeft Patina vorig jaar een energieneutraal bedrijfspand gebouwd. Er zijn dikke pakketten isolatie op daken en gevels te vinden en er zijn circulaire materialen gebruikt. Het pand wordt verwarmd en gekoeld door middel van een warmte-koude opslag. Door de 240 zonnepanelen op het dak voorziet Patina in eigen energie én voeden ze hun 12 laadpalen. “Onze personenauto’s zijn elektrisch, alleen de bedrijfsbussen nog niet. Vanwege het bereik en het ontbreken van de trekhaak, maar we zien ontwikkelingen”, aldus Wil Boots.

Samenwerking

Patina Dakdenkers zoekt waar mogelijk de samenwerking met de omgeving, bijvoorbeeld met afvalverwerkers en woningcorporaties. “Je hebt dan een gezamenlijk doel, op naar een duurzame wereld. We blijven van de daken roepen waar we mee bezig zijn, om anderen te inspireren”, zegt Wil Boots.

Dat ze zoveel met woningcorporaties samenwerken komt omdat Patina al een uitgebreide samenwerking voor dakonderhoud had. Op een gegeven moment stelden de woningcorporaties de vraag: wat gaan wíj met zonnepanelen doen? Het werd een co-creatie. Daarom huist Patina ook de bedrijven Zoncorporatie (zonnepanelen) en Celsias (WKO), die beide bijdragen aan verduurzaming van woningen van corporaties.

Ook staan ze klaar voor andere organisaties in de omgeving. Momenteel heeft Patina bij R.K.V.V. DEM in Beverwijk een proef lopen met softs, een Nederlands product. “Een soft kan gebruikt worden als zonnepaneel, reclamebord maar ook als stikstof- en CO2-afvanger”, aldus Wil Boots. Bij de proef wordt er 300m2 aan panelen ter beschikking gesteld, die je op een publiek gebouw moet plaatsen. Die financiële besparing moet je dan weer investeren in verduurzamingsmaatregelen, zoals led. Zo helpt Patina ook de omgeving verduurzamen.

Trots

Veel innovatieve activiteiten op het gebied van duurzaamheid dus. Waar zijn ze het meest trots op? Max Kwantes: “Ik ben er trots op dat we de wensen van de klant en van de samenleving tegemoet komen, dat we dat met de daken kunnen doen. Het maakt niet uit wat je verzint met betrekking tot duurzaamheid, je kunt er een dak voor bedenken. Daar ben ik trots op.” Wil Boots vult aan: “We dragen bij aan verduurzaming en hebben daar financieel baat bij hebben. Want eerlijk, we leven niet van de wind. Dat we een uitdaging op duurzaamheidsgebied kunnen vertalen naar een verdienmodel, dat vind ik mooi.

Afval bestaat niet

Het motto voor de komende jaren: ‘afval bestaat niet’. Al het afval van Patina wordt gescheiden en waar mogelijk willen ze van hun afvalstoffen een grondstof maken, bijvoorbeeld met bitumen. De echte uitdaging: isolatie. Dat kunnen ze goed gebruiken in bijvoorbeeld tuindaken, maar soms levert de eerdere verwerking een probleem op doordat het moeilijk van andere lagen te scheiden is. “Het staat bovenaan het verlanglijstje om daar een oplossing voor te vinden”, aldus Max Kwantes.

“Ook willen we transport aanpakken. Het goedkoopste transport is géén transport”, aldus Max Kwantes. “Als we energie bij woningen kunnen houden door gebruik en opslag van zonne-energie en hemelwater kunnen opslaan om op dezelfde plek te gebruiken heb je minder mobiliteit en transport nodig.” Zelfs een duurzaam, innovatief bedrijf als Patina heeft nog genoeg te wensen over.

door Patina Dakdenkers getroffen maatregelen

  • founding partner van GreenBiz IJmond
  • actief binnen IJmond Bereikbaar
  • 12 laadpalen met 240 zonnepanelen
  • klimaatadaptatie: werkt met tuindaken, waterretentiedaken voor woningcoöperaties, Oasedak (biologische sedumdaken en zonnepanelen voor vastgoedeigenaren)
  • bedrijf Zoncorperatie: pv voor wonincoöperaties
  • bedrijf Celsias: ESCO’s voor WKO bij nieuwbouw
  • stelt softs beschikbaar voor R.K.V.V. DEM
  • energieneutraal pand gebouwd
  • een van eerste deelnemers GreenBiz Energy­­
  • ‘afval bestaat niet’

Bekijk hier de bedrijfsfilm van Patina Dakdenkers

Bekijk hier de reportage van IJmond Nieuws