IJmond Timmerfabriek
Dankzij hart voor de zaak, bruisende energie en een duurzame blik is Michel van Marm van IJmond Timmerfabriek (onderdeel van de B&N groep) waar hij nu is. Op het Business Docks-bedrijventerrein in Beverwijk staat een mooi bedrijf met tien medewerkers in dienst. Wie had dat een aantal jaar geleden gedacht? “Wij zijn ooit begonnen in een oude garage in Wijk aan Zee. Door de groeiende vraag naar onze kozijnen werd de plek te klein en kregen wij logistieke uitdagingen. Vanaf december 2021 zijn wij gevestigd in Beverwijk in een pand dat wij zelf hebben opgebouwd. Mede gebouwd en verbouwd door eigen horecapersoneel, dat tijdens de coronapandemie kwam helpen.”
Kijken bij de buren en de beste ideeën overnemen
Met maar liefst 192 zonnepanelen op het dak, volledig geïsoleerde muren en geminimaliseerd (hout)afval van hun productie is de IJmond Timmerfabriek echt een duurzaam bedrijf. “Ik heb verschillende timmerfabrieken in het oosten van Nederland bezocht om te kijken hoe mijn concullega’s het doen. Ik heb bij de ‘buren’ alle duurzame ideeën bekeken en daar het beste voor ons overgenomen.” De ledverlichting gaat automatisch aan en uit. Neem je de lift in plaats van de trap? Dan stap je in een met schors beklede lift met als hoogste verdieping een groen blad. Ook heeft de Timmerfabriek twee eigen laadpalen voor vier elektrische auto’s. Naast alle energiemaatregelen kijkt de IJmond Timmerfabriek ook kritisch naar hun afval. Zo wordt het verpakkingsafval (vooral karton en ijzer) volledig gescheiden. “Het karton gaat naar de lokale sportvereniging als oud papier. Zij halen daar jaarlijks een mooi bedrag mee op voor de vereniging. In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen geldt ‘samen sterk'.”
Minimalisatie van vervoersbewegingen
Daarnaast kijkt Michel naar de mogelijkheden om de zakelijke vervoersbewegingen te minimaliseren. “We proberen orders te verzamelen en te bundelen dus deelleveringen te voorkomen. Wij brengen het proces dus terug van A naar C, in plaats van A, via B, naar C.” Zelf heeft de IJmond Timmerfabriek net de eerste elektrische auto aangeschaft.
Bomenplantprogramma
Met de slogan “wat we nemen, willen we teruggeven” werkt Michel samen met Trees for All aan het bomenplantprogramma. Een CO2-besparingsprogramma waarmee de IJmond Timmerfabriek iets terug wil doen. Hun kernactiviteit is het maken van houten kozijnen. “Voor elk kozijn dat wij maken, planten we een boom. Wij planten standaard in het jaar 150 extra bomen in zowel Nederland als het buitenland. Zo dragen wij bij aan CO2-reductie.” Ook geven wij onze klanten de optie om mee te doen aan dit programma. “Als je een kozijn bij ons koopt, neem je met een kleine bijdrage deel aan ons bomenpartnerschap. Je krijgt dan een certificaat.”
Minimaal en gescheiden (hout)afval
Ook heeft de IJmond Timmerfabriek flink geïnvesteerd in automatiseringssoftware. Dankzij deze software is er bijna geen houtafval. Dat komt door de optimalisatie aan de voorkant van het proces. “Stel, er komen drie bestellingen voor kozijnen binnen. Dan berekent de machine hoe deze optimaal geproduceerd kunnen worden. Er wordt bekeken welke stukken hout bij eerdere bestellingen zijn overgebleven. Zo wordt een kozijn samengesteld uit nieuwe balken, maar ook uit stukken die eerder als restafval werden gezien. Het liefst wordt elke centimeter gebruikt. We verminderen ons afval tot wel 30 procent.” En de reststukken hout maakt de IJmond Timmerfabriek met vingerlasverbindingen weer tot een hele balk. "Eindeloos hout", noemt Michel het lachend. “De stof die vrijkomt in het proces van zagen, zuigen we op.” Dat zorgt voor een schonere werkplek én het stof wordt hergebruikt: ze maken er briketten van.
Minder gasverbruik door hergebruik warmte
IJmond Timmerfabriek hergebruikt ook warmte. “De warmte van de machines gebruiken we meerdere malen. Hoe we dat doen? In de spuitcabine wordt de warmte ingeblazen en daarna gelijk weer afgezogen. Door deze techniek worden onze kozijnen verwarmd gespoten – op waterbasis – en hecht de verf beter. De opgevangen warmte blazen we weer in droogcabine waardoor we met dezelfde lucht de kozijnen weer drogen.”
Extern winnen, intern beginnen
Michel wil ook dat zijn personeel nadenkt over duurzame maatregelen binnen het bedrijf. “Elk jaar krijgen zij de opdracht om een duurzame maatregel te bedenken. Zo denken zij na over wat er (nog) beter kan binnen ons bedrijf.” Eén van de maatregelen is het vervangen van plastic bekers door papieren bekers. “Een mooie plasticbesparing en we denken nu allemaal bewust na over het pakken van een nieuwe beker. Extern winnen is intern beginnen.”
Duurzame wensen voor de aankomende jaren
Er staan nog meer duurzame wensen op het lijstje. “Wij willen graag 100% papierloos werken. Wijzigingen, die er eigenlijk altijd wel zijn, zijn moeilijk door te voeren als het eenmaal op papier staat. Het ‘spelletje’ werkvoorbereiding, terugkoppeling en productie wordt leuker op het moment dat we de wijzigingen automatisch doorbereken door het hele proces. Door het vele automatiseren en deels robotiseren komen er weer werkplekken vrij. Het is zijn wens deze plekken dan met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te vullen.
Maatregelen
- 192 zonnepanelen
- Bomen plant programma Trees for All
- Twee laadpalen voor vier elektrische auto’s
- Eerste elektrische auto aangeschaft
- Optimalisatie afval
- Hergebruik warmte
- Ledverlichting en alles op bewegingsensor
- Papieren bekers in plaats van plastic