KUUK

Alles bij KUUK is oranje, maar het groen doen spat ervan af. Dat begint al als je binnenkomt. Op de wand is een wereldkaart van levend mos te zien. Het past precies bij het motto van KUUK en oprichter Raymond Groenewegen: de wereld mooier maken. “Ik bemoei me vooral met de visie. Hoe je met mensen omgaat en hoe je het verschil maakt. Duurzaamheid is daarbij belangrijk”, aldus Raymond.

De duurzaamheid begint bij KUUK dus wanneer je binnenstapt. In 2018 trok KUUK in bij Van der Meij. Het pand waar zij samen huisvesten heeft een energielabel A+++++. Denk daarbij aan aardgasvrij, voorzien van luchtwarmtepomp, 144 zonnepanelen, overal LED verlichting, HR++ glas en isolatie.

Hoe kan het zo groen mogelijk?

Duurzaamheid zit bij KUUK volledig in de bedrijfsvoering. Bij ieder project kijken ze naar de meest haalbare duurzame opties. “Welke materialen kunnen we opnieuw gebruiken? Hoe kan het zo groen mogelijk?”, aldus Raymond. “Het is geen rocket science, het is vooral de intrinsieke motivatie om zo duurzaam mogelijk te werken.”

Door deze motivatie wordt er ook ongevraagd een stap naar het behalen van de klimaatdoelstellingen gezet. “In een opdracht met bijvoorbeeld sociale druk en overlast, kwamen we op een gezamenlijke buurttuin uit. Dit zorgt voor betere waterafvoer, verkoeling door natuurlijke parasols, bomen dus, en meer groen in de wijk. Er is in die buurt inmiddels minder overlast, mensen voelen zich prettig.”

Gebruik wat er al is

Raymond vindt dat we vooral moeten gebruiken wat er al is. “Als iemand een bankje wil, maken we dit bijvoorbeeld van een oude boomstam. We planten veel beplanting en hebben de potjes bijvoorbeeld teruggestuurd naar de leverancier. Met voor hen de uitdaging om deze weer te hergebruiken.” Ook thuis is Raymond duurzaam. Het huis is aardgasvrij en de energiekosten zijn minimaal dankzij zonnepanelen. “Mijn kinderen van 11 en 12 vragen me soms: hoe duurzaam is het wat je nu doet? Dat maakt indruk. Het is een andere manier van denken. Bijvoorbeeld: wil je alles zelf hebben of kun je ook iets delen? Het blijft leuk, we blijven ontdekken. Net als in het bedrijf.”

Groene kennis delen

Raymond raakt geïnspireerd en inspireert zelf anderen door altijd open te staan voor gesprek. Zo maakt hij ook deel uit van de Werkgroep Circulair, samen met onder andere Omgevingsdienst IJmond en duurzame ondernemers in de IJmond. Zo creëerden zij een reststoffenhub en een circulaire hackaton. KUUK geeft verschillende presentaties waaronder voor bestuurders van scholen. “Zo helpen we ze de schoolpleinen te vergroenen. Hiervoor maakten we een draaiboek om de scholen te ondersteunen in het realiseren van het nieuwe schoolplein. Mét subsidieaanvragen.”

Duurzaamheid en mensen

Duurzaamheid zit voor Raymond ook in mensen. Onze eerste doelstelling in de organisatie is ‘Team Blij’.  “Ik denk elke keer ‘hoe kunnen wij hier een verschil maken’. Het maakt me dan niet uit wat het kost qua geld en tijd. Als we weten dat het verschil maakt, gaan we er altijd voor, dat wil niet zeggen dat dit altijd direct een succesverhaal is. Wat voorop staat is dat we er elke keer 100% voor gaan.”

Maatregelen

  • KUUK bos gerealiseerd met behulp van Trees for All

  • Vergroenen en verduurzamen openbare ruimtes, bedrijventerreinen en schoolpleinen

  • Werkgroep Circulair en GreenBiz IJmond

  • Elektrische auto’s, werkbussen en gereedschappen

  • Materialen van opdrachten zoveel mogelijk hergebruiken op locatie of meenemen naar de werf van KUUK voor hergebruik

  • Klimaatneutraal pand, zie verhaal Van der Meij