De Bie Buitenwerk
Het motto van De Bie Buitenwerk is ‘Samen mooi werk maken’. Dat doen zij met 65 vaste medewerkers en een flexibele schil van ongeveer 100 medewerkers. In de drie onderdelen van De Bie Buitenwerk - De Bie Infra, De Bie Groen en De Bie Rioolservice - zetten zij zich onder leiding van directeur Erik Muller dagelijks in voor een economisch gezonde, sociale en duurzame onderneming.
De Bie Buitenwerk bestaat al meer dan 40 jaar en is gevestigd in Velserbroek. Opgericht door Hans de Bie en in 2018, na zijn overlijden, overgenomen door Joke van der Aar en Erik Muller. Vorig jaar is Joke met pensioen gegaan en is Erik volledig eigenaar geworden van het bedrijf. Ondanks dat ze geen familiebedrijf meer waren is dat inmiddels wel weer zo. Eriks drie zonen werken ook in het bedrijf. Het bedrijf zit vol innovatie, het mooie daarvan is dat het meeste ook daadwerkelijk tot uitwerking komt. Concullega’s zijn manier van werken gaan overnemen. De wens voor de komende jaren is ook al duidelijk. Erik Muller: “We willen groeien op het gebied van kwaliteit. We hoeven niet meer te groeien, maar we willen in de regio nog beter worden in wat we doen. En dat willen we vooral samen met klanten en leveranciers bereiken door middel van een solide partnerschap.”
De Bie Buitenwerk gunt iedereen een passende plek
De Bie Buitenwerk gelooft dat iedereen een passende plek verdient, in de maatschappij en op de werkvloer. Ze werken daarom graag met alle mensen uit de maatschappij, ook mensen met een ondersteuningsbehoefte. De personen die via IJmond Werkt! bij De Bie Buitenwerk gedetacheerd zijn, voelen volledig opgenomen in het team. HR-adviseur Karlijn Stokman vertelt: “We horen dat de collega’s via IJmond Werkt! zich bij ons thuis voelen, en dat vinden we heel belangrijk. We hebben voor alle medewerkers een buddy-systeem zodat ze altijd een vast aanspreekpunt hebben. Dat helpt.”
De Bie Buitenwerk onderscheidt zich door een laagdrempelige en open cultuur te hanteren, waar alles bespreekbaar is. Het buddysysteem speelt hierin een grote rol: elke medewerker heeft een vaste buddy met wie ze op pad gaan. Regelmatig evalueren en organiseren van sociale uitjes draagt ook bij aan een hechte organisatie waarin iedereen zich welkom en betrokken voelt.
Ook werkt De Bie Buitenwerk samen met (praktijk)scholen om jongeren enthousiast te maken voor praktijkberoepen. Door middel van ‘doe-dagen’ laten ze leerlingen kennismaken met de mogelijkheden. Deze dagen zijn niet alleen bedoeld om te inspireren, maar ook om jongeren een kans te bieden op een toekomst in een praktijkgericht beroep. Hiervoor heeft De Bie Buitenwerk zelfs een buitenterrein ingericht, waar leerlingen en docenten in een inspirerende omgeving kunnen ervaren wat werken in de praktijk echt inhoudt. “Dat is belangrijk want zij zijn tenslotte de toekomstige medewerkers”, aldus Karlijn.
Erik: “De duurzaamheid in onze processen is voor ons gesneden koek.”
Het dagelijkse werk leidde tot een innovatief idee dat daadwerkelijk tot uitwerking is gekomen. “Tijdens de klussen in de kruipruimte ontstond het idee om een container te laten maken die isolatieballetjes uit de kruipruimte zuigt, ze even opslaat en daarna weer terugspuit. Eerder werden die weggegooid en moesten er nieuwe komen. Hier moest weer meerdere keren een vrachtwagen voor komen.” Vooral circulair werken heeft momenteel de aandacht. De Bie Buitenwerk streeft ernaar om 100% van de materialen te hergebruiken.
De Bie Buitenwerk wil de buitenruimte en het milieu gezond maken en laten voor het nageslacht. Ook besparen sommige maatregelen kosten. “Soms bespaar je wat en soms investeer je wat, maar we vinden het belangrijk om te innoveren.” Bijvoorbeeld in een hub waar bedrijven materialen met elkaar kunnen delen. “We willen dat graag samen met de regio doen. Je hebt elkaar hier echt in nodig.”