Bodemsanering


Bodemsanering is noodzakelijk als het verontreinigde terrein niet meer geschikt is voor het huidige of geplande gebruik, of als deze is ontstaan na 1987. Dit geldt ook voor een calamiteit of ongewoon voorval. Via deze pagina vindt u diverse formulieren die u nodig hebt voorafgaand, tijdens en na afronding van een bodemsanering.

Hoe saneert u bij een eenvoudige bodemsanering?

Bij een bodemsanering die niet verder reikt dan uw eigen terrein en die relatief eenvoudig is, kunt u in de meeste gevallen kiezen voor de versimpelde procedure van het Besluit Uniforme Saneringen (BUS) (hieronder op de knop melding BUS).

Hoe saneert u bij een complexe bodemsanering?

Bij een complexe bodemsanering geldt een periode van vijftien weken voor het goedkeuren van een saneringsplan. Na uw melding ontvangt u van ons een beschikking, waarin staat of wij instemmen met uw saneringsplan en welke aanvullende voorwaarden wij hebben gestellen. Uiterlijk vijf werkdagen voor de startdatum van de sanering maakt u daarvan melding bij ons. Klik hieronder op de knop melding Wbb voor uitleg over de hele procedure.

Nieuwe regelgeving: minder dan 10m3

Per 17 oktober 2019 is de ‘Beleidsregel klein grondverzet Noord-Holland’ van kracht geworden. Voor kleinschalige werkzaamheden, waarbij minder dan 10m3 grond wordt ontgraven, is het niet langer noodzakelijk om een BUS-melding in te dienen. In plaats daarvan kunnen dergelijke werkzaamheden gemeld worden middels het formulier “Melding klein grondverzet (10m3 melding)”, hieronder te vinden.

De regels met betrekking tot het uitvoeren van bodemonderzoek blijven ongewijzigd.

Subsidies

Voor het saneren van de bodem kunt u gebruikmaken van een tweetal subsidieregelingen.