Melding bodemsanering, bodemverontreiniging
Voor de veertien gemeenten in ons werkgebied zijn wij bevoegd gezag voor de Wet bodembescherming (Wbb). Het betreffen de gemeenten: Beverwijk, Bloemendaal, Edam-Volendam, Heemskerk, Heemstede, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Uitgeest, Velsen, Waterland, Wormerland (en Oostzaan) en Zandvoort.
Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Sommige procedures met betrekken tot grond vallen onder het overgangsrecht.
In andere gevallen doet u een melding via het vernieuwde landelijke Omgevingsloket. Bij twijfel, neem contact met ons op.
U kunt bij ons een beoordeling of beschikking aanvragen in het kader van de Wbb wanneer sprake is van een:
- Bodemonderzoeksrapport waaruit blijkt dat (vermoedelijk) sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging
- Vermindering of verplaatsing van verontreiniging in de bodem
- Bodemsanering
- Evaluatierapport
- Nazorgplan
- Monitoringsrapport
Complexe bodemsanering
Bij een complexe bodemsanering geldt de normale procedure van vijftien weken voor het goedkeuren van een saneringsplan. Hiervoor dient u een saneringsplan in bij ons. In het saneringsplan is de doelstelling van de sanering, de methode van saneren en de eventuele nazorg na de sanering beschreven op basis van de in beeld gebrachte bodemverontreiniging.
Beschikking en eventuele aanvullende voorwaarden
Na uw melding ontvangt u een beschikking. In deze beschikking staat of wij instemmen met uw saneringsplan en welke aanvullende voorwaarden wij stellen.
- Uiterlijk vijf werkdagen voor de startdatum van de sanering maakt u daarvan melding bij ons.
- Na afronding van de sanering dient u een evaluatierapport in dat wij moeten goedkeuren. Hierin worden de uitgevoerde saneringswerkzaamheden beschreven.
Melding digitaal indienen
Om uw melding in te dienen, maakt u gebruik van ons aanvraagformulier Web bodembescherming (WBB). Na het invullen van uw contactgegevens, of de contactgegevens van het bedrijf waarvoor u de melding indient, kiest en downloadt u het gewenste formulier. U kunt deze direct digitaal invullen en als bijlage meesturen met het aanvraagformulier. De afhandeltermijn gaat in op het moment dat wij uw melding, compleet en voorzien van alle relevante bijlagen, hebben ontvangen. Indien uw melding incorrect of onvolledig is, nemen wij contact met u op om de melding aan te vullen.
Digitale meldingsformulieren
Voor de aanvraag van een beoordeling of beschikking kunt u gebruik maken van de volgende digitale meldingsformulieren:
- Meldingsformulier Algemeen Wet bodembescherming
Het formulier bevat algemene gegevens over de locatie. Dit dient altijd ingevuld te worden. Afhankelijk van de type melding zijn daarnaast nog één of meer andere formulieren nodig.
- Onderzoeks- en verontreinigingsgegevens (Formulier A)
Het formulier A bevat gegevens over de verontreinigingssituatie van een (onderzochte) land- en/of waterbodem.
- Gegevens over voorgenomen sanering (Formulier B)
Het formulier B bevat gegevens betreffende de voorgenomen maatregelen zoals vermeld in het saneringsplan.
- Gegevens evaluatie en/of nazorg (Formulier C)
Het formulier C bevat gegevens over de uitgevoerde sanering en/of over de nazorgmaatregelen en nazorgverplichtingen.
- Monitoringsrapport (Formulier D)
Het formulier D bevat gegevens over de monitoring van de zorg die nodig is tijdens de verschillende fase waarin de bodemverontreinigingslocatie zich bevindt.
- Machtiging adviseur bodemonderzoek/bodemsanering (Formulier E)
Het formulier wordt gebruikt als u een adviseur gemachtigd wordt om gegevens in te dienen en beschikkingen aan te vragen.