Duurzaam nieuw bouwen
Welke stappen en wat komt er allemaal nog meer bij kijken?
Wanneer u een eigen woning gaat bouwen, wilt u goed voorbereid starten. U komt immers voor veel keuzes te staan. Welke architect, installateur, welke kleur baksteen en voeg, welk type kozijnen, enzovoort. Het is belangrijk dat u op tijd en goed voorbereid van start gaat. Een duurzame woning is toekomstbestendig, duurzaam, goed voor uw gezondheid en heeft een comfortabel binnenklimaat. Door hier van te voren goed over na te denken komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Waar kunt u allemaal aan denken?
- Levensloop bestendig: Een ontwerp dat rekening houdt met toekomstige wensen van bewoners en eenvoudige verbouwingen of aanpassingen mogelijk maken.
- Duurzaam ontwerp voor energiegebruik: Het ontwerp maakt het toepassen van duurzame energie opwekking makkelijk en maakt uw woning energiezuinig en de gekozen materialen leveren een goed leefklimaat in de woning.
- Klimaat bestendigheid: Als voorbeeld, heftige regenbuien komen vaker voor en leiden tot overbelasting van het riool. Daarom mag het hemelwater bij nieuwbouw niet op het vuilwaterriool geloosd worden. Gaat u dit water opvangen en zelf gebruiken voor (tuin, doorspoelen toilet e.d.) of laat u het in de grond wegzakken?
- Circulair bouwen: Het maakt uit welke bouwmaterialen worden gebruikt. Wat is het effect op het binnenklimaat? Zijn ze herbruikbaar, of terug te voeren naar grondstoffen? Wat is de milieubelasting bij de productie van de bouwmaterialen? Cement is bijvoorbeeld een bouwstof met een hele hoge CO₂ uitstoot. Hout heeft daarentegen een veel lagere milieubelasting en CO₂ uitstoot.
- Informeer (naar subsidies) over extra lenen voor extra energiezuinige woningen.
Dan nog dit: geen aardgas maar warmtepomp en nieuwe regels
Alle gemeenten in Nederland ontwikkelen visies en plannen hoe alle woningen en andere gebouwen te verwarmen zonder gebruik van te maken van aardgas of andere fossiele brandstoffen. Dat resultaat moet in 2050 bereikt zijn, zoals dat is afgesproken in het Klimaatakkoord.
Geen aardgas maar warmtepomp
Met de huidige technieken is het goed mogelijk om nieuwe woningen aardgasvrij op te leveren. Vanuit de regelgeving is het vanaf 1 juli 2018 zelfs verplicht een nieuwbouw woning aardgasvrij te bouwen. Dat is vastgelegd in de Wet Voorgang Energietransitie (Wet Vet). Op dit moment is het meest gebruikte alternatief voor aardgas de warmtepomp. Dit kan zowel met de lucht als bron (een lucht-water warmtepomp) of de bodem als bron (een bodem-water warmtepomp).
U heeft nog wel een warmterecht, waarmee eindgebruikers aanspraak kunnen maken op een aansluiting op een elektriciteitsnet of een warmtenet. Voor eigen nieuwbouw op een kavel is aansluiting op een collectief warmtenet meestal geen reële optie en is elektriciteit de beste keuze.
Op onze pagina 'Warmtetransitie: op naar aardgasvrij' leest u meer over de mogelijkheden.
GPR Gebouw
GPR Gebouw is een softwaretool ontworpen door W/E-adviseurs en de gemeente Tilburg. U kunt GPR Gebouw inzetten bij iedere fase in het bouwproces: beleid, ontwerp en realisatie. U vult eenvoudig projectgegevens in. Via rapportcijfers ziet u in een oogopslag hoe uw gebouw, project of plan presteert. Vergelijkingen maakt u in een handomdraai. GPR Gebouw kijkt naar de thema’s energie, milieu (bijv. materiaalgebruik), gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde én circulair bouwen.
Het is gebruiksvriendelijk voor architecten, ontwikkelaars en installateurs en maakt inzichtelijk welke ambities zijn afgesproken, wat is gerealiseerd en hoeveel CO2 is bespaard. Kijk voor meer informatie op we website www.gprsoftware.nl.
Met GPR Gebouw kunt u onder andere:
- duurzaamheidsprestatie bepalen van woning, wooncomplex of vastgoed;
- prestatieafspraken maken en evalueren;
- circulair bouwen bespreekbaar en toetsbaar maken bij ontwikkelaars;
- een CO2-neutrale eigen vastgoedportefeuille realiseren;
- goed onderbouwde investeringsbeslissingen maken;
- duurzame gebiedsontwikkeling meetbaar en bespreekbaar maken;
- de ketensamenwerking versnellen;
- het effect van verduurzamen op het rendement van de investering zichtbaar maken;
- duurzaamheid opnemen in een aanvraag bouwvergunning;
- duurzaamheid opnemen in aanbestedingstrajecten.
Voordelen van GPR Gebouw
- Snel inzicht in duurzaamheid voor nieuwbouw en bestaande bouw
- Prestatiegericht, sluit aan op actuele wet- en regelgeving
- Erkend door landelijke overheid
- Goedkoop in het gebruik, geen kostbare certificering
- Toonaangevend in Nederland
Duurzaam bouwloket
Om u te helpen bij het maken van de juiste keuzes, werken wij samen met het Duurzaam Bouwloket. Dit s een digitaal loket waar u gratis en vrijblijvend terecht kunt voor informatie en onafhankelijk advies. Ga direct naar www.duurzaambouwloket.nl of neem contact op met een expert van Duurzaam Bouwloket.
Energie besparen
Een eerste belangrijke stap in verduurzaming is energiebesparing. Want door minder te gebruiken, hoeft u minder energie af te nemen of minder energie zelf op te wekken. Zo wordt het milieu minder belast. Ook levert het wat op voor uw portemonnee. Zelfs kleine stappen helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Alle stappen zijn een voorbereiding op een aardgasvrije woning.
Klik op de link hieronder. Op die pagina vindt u ook informatie over het aanvragen van een energielabel.
Handige links energiebesparing eigen huis
Om u in uw eerste stappen naar energiezuiniger wonen te ondersteunen klikt u op een van onderstaande websites oor zowel nieuw- als bestaande bouw.