Veel gestelde vragen Energietransitie
De gemeenten maken een Transitievisie Warmte (TVW) met daarin een tijdspad en mogelijke alternatieve, duurzame warmte voor kansrijke wijken. Het is een visie die elke drie tot vijf jaar herzien wordt, met informatie en technieken van dat moment. Lees hier meer over de visies en de status per gemeente.
Samen met netbeheerders, bewoners, medeoverheden als PWN en woningcorporaties is een technische verkenning gemaakt. Hierin wordt informatie als leeftijd van het riool, geplande werkzaamheden, draagkracht in de wijk, bouwjaar van woningen en percentage corporatiebezit verzameld. Daarna is gepraat met inwoners: hoe belangrijk vinden zij deze technische uitgangspunten, wat zien zij voor kansen in hun wijk.
Lees hier per regio hoe het staat met de TVW.
Na de vaststelling wordt in de kansrijke wijken onderzoek gedaan. Dit is de voorbereiding van het Wijkuitvoeringsplan. In dat onderzoek wordt specifieker voor die wijk gekeken naar de duurzame warmte- en energiebronnen die gebruikt kunnen worden. Ook gaan we in gesprek met bewoners van die wijk.
De gemeente heeft een regierol. Zij nemen het initiatief om partners en stakeholders uit te nodigen om samen de TVW te schrijven. Sommige gemeenten hebben Omgevingsdienst IJmond gevraagd om de coördinatie te doen.
Meer weten of het proces? Lees deze veel gestelde vragen op de site Aardgasvrij wijken.
Eerder heeft de gemeente avonden georganiseerd waarin geïnformeerd is over de TVW. Later zijn er ook bijeenkomsten geweest om mee te denken en mee te praten. Inmiddels is de eerste TVW geschreven. Deze wordt elke drie tot vijf jaar herzien. Houd uw lokale media in de gaten. Ook leest u daarin wanneer u kunt inspreken op het moment dat de TVW naar de gemeenteraad gaat.
U kunt in de TVW bekijken wat de plannen voor uw wijk zijn. Indien uw wijk als kansrijk is bestempeld, krijgt u een uitnodiging om mee te praten. Lees hier veelgestelde vragen over aardgasvrij wonen.