Veel gestelde vragen Mijn wijk en mijn woning
Het Klimaatakkoord is verdeeld is vijf thema's. Op enkele thema's kunt u ook zelf wat bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan kiezen voor duurzaam vervoer, lees er meer over op de website van Milieu Centraal.
Ook kunt u bijdragen door bijvoorbeeld uw tuin te vergroenen, voor biodiversiteit en zodat u het koeler houdt. Klimaatbureau HIER geeft hier tips over. Of denk eens aan het gebruik van een regenton. Zo hoeft u 's zomers geen kraanwater te gebruiken om uw tuin nat te houden.
Ook kunt u kiezen voor duurzamer eten en drinken. Daar leest u meer over op de website van Milieu Centraal).
Wat kan ik doen in mijn koopwoning?
Kijk op de website van Duurzaam Bouwloket voor een stappenplan om uw woning te verduurzamen(verwijst naar een andere website). Ook Milieu Centraal heeft een stappenplan(verwijst naar een andere website). U kunt meer lezen over elektrisch verwarmen op de site van HIER Opgewekt. Door nu al stappen te nemen, bent u straks klaar voor de overstap naar aardgasvrij wonen. Bovendien levert het direct besparing op energie en dus op de energierekening op.
Wat kan ik doen in mijn huurwoning?
Als huurder kunt u altijd kleine maatregelen nemen om energie te besparen, zoals het plaatsen van led-verlichting, tochtstrips of waterbespaarders. Gemeenten organiseren ook projecten waarbij ze inwoners helpen met kleine maatregelen. Houd de website van uw gemeente en uw lokale media in de gaten.
Wat kan mijn VvE doen?
Ook een Vve kan verduurzamen. Klimaatbureau HIER schreef er een dossier over.Onafhankelijk loket Duurzaam Bouwloket heeft belangrijke aandachtspunten op een rij gezet.Of kijk eens bij Milieu Centraal & Rijksoverheid.
De voorkeur gaat uit naar overstappen op duurzamere verwarming, zoals een (hybride) warmtepomp. Dat is nog niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld door lange levertijden van materialen voor warmtepompinstallaties of door de kans op aanleg van een warmtenet. Ook is het erg afhankelijk van uw woning of duurzamer verwarmen nu al mogelijk is. Denk hierbij aan de mate van isolatie van uw woning en of u vloerverwarming of radiatoren heeft.
Is uw ketel aan vervanging toe? We hebben de volgende tips:
- Bij Milieu Centraal kunt u advies op maat krijgen door wat vragen in te vullen.
- Kijk of uw woning klaar is om aardgasvrij te verwarmen via het stappenplan van Duurzaam Bouwloket.
- Kijk op de website van uw gemeente of er een kans is op een warmtenet in uw wijk. Zo ja, neem contact op met uw gemeente voor de stand van zaken. Zo nee, kijk dan naar een (hybride) warmtepomp.
- Ook is het huren van een cv-ketel mogelijk als tussenoplossing.
- Lees meer over hybride warmtepompen op de website van Milieu Centraal of op de website van Duurzaam Bouwloket.
- Lees meer over een warmtepomp op de website van Milieu Centraal.
Zodra de Transitievisie Warmte (TVW) gereed is, komt deze op de website van uw gemeente te staan. Hierin kunt u zien wat er voor uw wijk in deze visie staat: geheel elektrisch, met warmtepompen of met een warmtenet uw woning duurzaam verwarmen. Het streven is om de wijken die het meest kansrijk zijn te onderzoeken en uiterlijk in 2030 aardgasvrij gemaakt te hebben.
De eerste stap is het verder onderzoek doen in wijken die kansrijk zijn. Daarover vindt u op deze webpagina meer informatie en kunt u op deze pagina veel gestelde vragen vinden.
Wat u altijd kunt doen is duurzame maatregelen treffen om energie te besparen of om energie op te wekken. Kijk voor een stappenplan op de website van onafhankelijk loket Duurzaam Bouwloket.
Uit het technische onderzoek met de netbeheerders, overheden en woningbouwcorporaties en met de informatie van inwoners blijkt dat uw wijk het meest kansrijk is. Dat betekent bijvoorbeeld dat in uw wijk binnenkort de gasleiding vervangen moet worden, dat er een duurzame warmtebron in uw buurt is, dat er veel huurwoningen in uw wijk zijn (waardoor we veel woningen tegelijk kunnen doen) of dat er een groep inwoners is die aan de slag wil.
We gaan nu eerst verder onderzoeken doen: wat zijn de daadwerkelijke kosten, hoe is de lokale situatie, wat denken inwoners en hoe geschikt de eerst genoemde duurzame warmte precies. Uit dit onderzoek kan een plan komen waarin staat hoe we de wijk gaan aanpakken.
Uw wijk is in deze TVW niet benoemd als wijk die voor 2030 van het aardgas af gaat. Dat is met de kennis van nu. Momenteel zijn er te weinig mogelijkheden: bijvoorbeeld omdat uw gasnet nog vrij jong is of omdat u woont in lintbebouwing waardoor in uw specifieke geval de kosten hoger uitvallen. Er wordt dus nog geen Wijkuitvoeringsplan voor uw wijk gemaakt, om voor 2030 van het gas af te gaan.
Dat wil niet zeggen dat u nog niks kunt doen. Kijk op de website van Duurzaam Bouwloket voor een stappenplan om uw woning te verduurzamen. Ook Milieu Centraal heeft een stappenplan. U kunt meer lezen over elektrisch verwarmen op de site van HIER Opgewekt.
Momenteel is het nog niet duidelijk of er een partij is die de kosten voor het aardgasvrij maken van de woningen op zich neemt. Wel zijn er subsidies voor bepaalde onderdelen van het verduurzamen van uw woning. Kijk op www.duurzaambouwloket.nl voor de financiële mogelijkheden in uw gemeente.
In sommige gemeenten en voor sommige maatregelen is een financiële regeling beschikbaar. Bijvoorbeeld een duurzaamheidslening of een subsidie. Het meest actuele overzicht vindt u op www.duurzaambouwloket.nl. Daar geeft u aan in welke gemeente u woont, u krijgt dan een overzicht van de dan beschikbare financiële regelingen.
Momenteel hoeft u niet te betalen voor het afsluiten van uw gasaansluiting. Lees er hier meer over.
Wilt u samen met uw buren aan de slag? Leuk! Kijk vooral of er andere initiatieven in de buurt of gemeente zijn waar u bij aan kunt sluiten. Dat zijn bijvoorbeeld lokale energiecoöperaties (hier te vinden voor uw gemeente). Wanneer u samen met wat buren een project wilt uitvoeren zoals gezamenlijk aanschaffen van zonnepanelen kan dat u een gunstige offerte opleveren. Indien u hulp nodig heeft bij het beoordelen van offertes kunt u terecht bij het onafhankelijke loket van de gemeente: www.odijmond.nl/contact.