Veel gestelde vragen WUP
Uit de TVW komt naar voren welke wijken op welk moment over kunnen stappen op duurzame warmte. Voor die wijken wordt gewerkt aan een Wijkuitvoeringsplan (WUP). Het WUP wordt samen met de bewoners en gebouweigenaren uit de wijk gemaakt. Er wordt gekeken naar de kosten, de lokale situatie, het draagvlak en hoe geschikt de eerst gekozen duurzame warmte precies is. Lees over voorbeelden op de site van HIER Opgewekt.
In gemeente Uitgeest is in 2021 gewerkt aan een Wijkuitvoeringsplan. We onderzochten hoe inwoners denken over aardgasvrij wonen en welke technieken er mogelijk zijn om duurzaam te verwarmen. Er werd gekeken naar de haalbaarheid en betaalbaarheid van een warmtenet vóór 2030. Dit bleek nu (nog) niet haalbaar en betaalbaar. Daarom is gekozen voor een aanpak in de hele gemeente, waar eerst gestart wordt met kleine maatregelen en daarna isoleren en andere grote maatregelen.
Voor andere gemeenten in het werkgebied van ODIJmond wordt nog gewerkt aan de voorbereiding om een wijkuitvoeringsplan te maken.
We starten met een wijk die als kansrijk uit de TVW komt. Hier doen we verder onderzoek: wat zijn de daadwerkelijke kosten, hoe is de lokale situatie, wat denken inwoners en hoe geschikt de eerst genoemde duurzame warmte precies. Uit dit onderzoek kan een plan komen waarin staat hoe we de wijk gaan aanpakken.
In 2021 moeten de TVW gereed zijn. Daarna worden het WUP gemaakt.
Als de voorbereiding getroffen is, dus het onderzoek in de wijk, dan wordt een WUP opgesteld waarin we ook plannen maken voor uitvoering in de wijk.
Bij het WUP houden we rekening met de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, voor de komende 5 tot 10 jaar. Er zijn snelle ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving, financieringsmogelijkheden en nog te verwachte technische innovaties.
Voordat het WUP klaar is, kan iedere woningeigenaar duurzame maatregelen treffen om zich voor te bereiden op de overstap. Denk aan zonnepanelen, isolatie, HR++-glas. Welke stap kunt u het beste nemen? Bekijk hier het stappenplan van onafhankelijk loket Duurzaam Bouwloket. Ook Milieu Centraal heeft een stappenplan.
De gemeente verzamelt de informatie van alle partijen en schrijft de plannen. Deze leggen ze dan nog eens voor aan alle betrokken partijen (netbeheerders, overheden, inwoners) en zodra het kan, presenteren we ze aan het college en de raad. Meer weten of het proces? Lees deze veel gestelde vragen op de site van Aardgasvrije wijken.
Houd de website van de gemeente in de gaten voor ontwikkelingen in uw wijk. Zodra we de voorbereidingen voor het WUP gaan treffen in de kansrijke wijken, worden de inwoners gevraagd mee te denken en mee te praten.
Kijk wat u nu al kunt doen op www.duurzaambouwloket.nl of www.milieucentraal.nl. Lees op de website van Klimaatbureau HIER de veel gestelde vragen over aardgasvrij wonen.