Geluid
Onze omgeving laat zich horen
Geluid van verre reizen, geluid van dagelijks woon-werkverkeer, geluid van geld verdienen en van brood op de plank. Maar stilte is bepaald niet oorverdovend. Inwoners in ons werkgebied hebben te maken met geluidbelasting door weg-, railverkeer, industrie en luchtvaart. Het gebied kent rijkswegen, provinciale wegen en gemeentelijke wegen. Er is zware industrie, spoorlijnen en het ligt onder aanvliegroutes van Schiphol. Al deze factoren dragen bij aan de geluidbelasting op het leefgebied in de regio.
Geluidsnormen
Bedrijven moeten zich houden aan bepaalde geluidnormen op grond van de Wet milieubeheer. ODIJmond beoordeelt aan welke geluidsnormen een bedrijf moet voldoen. Soms moet een bedrijf een geluidonderzoek (laten) uitvoeren. Wanneer inwoners geluidoverlast ondervinden, voeren wij geluidmetingen uit om te bepalen of een bedrijf de geluidnormen wel naleeft. Als blijkt dat de geluidnormen worden overschreden, moet een bedrijf actie ondernemen. Wilt u een melding doen? Klik dan hieronder op Overlast melden.
Geluid op industrieterreinen in ons werkgebied
Voor de industrieterreinen gelden speciale geluidzoneringen. Alle bedrijven op industrieterreinen mogen gezamenlijk niet meer geluid produceren dan volgens de zonering is vastgesteld. Daarnaast worden geluidsnormeringen per bedrijf vastgesteld.
Wij voeren zonebeheer uit voor de industrieterreinen Nieuweweg Zuidwest en Croklaan in Wormer, Circuitpark Zandvoort in Zandvoort en Gascompressorstation Beverwijk.
Voor vragen met betrekking tot zonebeheer over industrieterrein IJmond in IJmuiden en industrieterrein de Pijp, Kagerweg en Noordwijkermeerpolder in Beverwijk kunt u terecht bij Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.
Geluidsbelastingkaarten en EU-actieplan geluid
Een keer per vijf jaar actualiseren gemeenten hun geluidbelastingkaart. De verplichting tot het opstellen en actualiseren van een geluidbelastingkaart is opgenomen in de Wet milieubeheer en vloeit voort uit de implementatie van de Europese Richtlijn omgevingslawaai in Nederland(verwijst naar een andere website).
Meldingen vliegverkeer Schiphol
Vragen en klachten over het vliegverkeer, baangebruik, aanvliegroutes, veiligheid of over het Schipholbeleid worden door deskundige medewerkers in behandeling genomen bij Bewoners aanspreekpunt Schiphol, kortweg BAS: een gezamenlijk initiatief van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Amsterdam Airport Schiphol (AAS). Bij BAS krijgt u meer achtergrondinformatie rondom Schiphol, over baan- en routegebruik en over vliegtuiggeluid. Wanneer u uw hindermelding indient bij BAS wordt deze ook opgenomen in de statistieken en klachtenoverzichten. Wilt u een overlastmelding doen over Schiphol? Klik hieronder op de knop 'Doe een melding over Schiphol' Meer weten over onze adviesrol ten aanzien van Schiphol binnen de regionale bestuurlijke agenda? Ga dan naar onze pagina over Schiphol.
Kennisgeving organiseren evenement
Wie een evenement (feestweek, kermis, markt e.d.) wil organiseren moet daarvoor een vergunning aanvragen of in ieder geval een melding doen op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening. De vergunning stelt voorwaarden aan de geluidniveaus en de duur dat bijvoorbeeld een band mag optreden in de open lucht. ODIJmond adviseert over de voorwaarden met betrekking tot geluid in de vergunning. Soms verrichten we ook geluidmetingen tijdens het evenement en controleren we of de de geluidnormen niet worden overschreden. De gemeente en de politie zien toe op de naleving van de voorschriften van de vergunning.
Ondernemers uit de gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen kunnen bij ons twaalf keer per kalenderjaar een melding doen om af te wijken van de geluids- en lichtregels. Doe hieronder een 'Melding festiviteit'
Bouwplannen en Wet geluidshinder
Als de gemeente, een projectontwikkelaar inwoner of een bedrijf bouwplannen heeft in uw omgeving, toetsten wij deze plannen aan de Wet geluidhinder. Het kan zijn dat een geluidonderzoek moet worden uitgevoerd. De geluidbelasting wordt getoetst aan de grenswaarden in de Wet geluidhinder. In een geluidonderzoek wordt berekend welke geluidbelasting vanuit de omgeving op de woning wordt verwacht. Uit het onderzoek kan tevens blijken of maatregelen getroffen moeten worden om de geluidbelasting te beperken en of een Hogere Waarde procedure Wet geluidhinder noodzakelijk is. Deze maatregelen kunnen variëren van technische maatregelen in het project tot geluidwerende maatregelen bij de omliggende woningen. Direct omwonenden worden hiervan op de hoogte gesteld. We begeleiden eventuele geluidisolatieprojecten aan woningen. Meer weten over aanvragen vergunning? Klik dan op de knop "Omgevingsvergunning Bouw"
Verkeer
De wetgeving rondom (gemeentelijk) verkeerslawaai staat in de Wet geluidhinder (Wgh). Op het moment dat een woning wordt gebouwd óf wanneer een weg wordt aangelegd of gereconstrueerd, wordt er getoetst aan de normen uit die wet. Voor bestaande situaties geldt dat, wanneer die niet aan de nieuwe normen voldoen, de geluidbelasting teruggebracht moet worden - de zogeheten saneringsplicht. Voor zowel het toetsen van een nieuwe situaties als het toezien op uitvoering van de saneringsplicht is Omgevingsdienst IJmond verantwoordelijk. Echter voeren wij geen geluidsmetingen uit voor verkeerslawaai.
Heeft u klachten over individuele voertuigen? Dan verwijzen wij u door naar de politie.
Voor vragen met betrekking tot rijkswegen en spoorwegen verwijzen wij u door naar het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Bescherming natuur
Uitvoering van ruimtelijke projecten en activiteiten kan beschermde natuur bedreigen. Dit kan grote gevolgen hebben voor zowel die natuur als het project zelf. Wanneer bouw- of sloopproject beschermde planten en dieren bedreigen, kan het project worden stilgelegd en is zelfs strafrechtelijke vervolging mogelijk.