Wat is lithium(-ion)?

Lithium is een licht metaal dat wordt gewonnen uit erts of pekel. Dit metaal wordt op verschillende manieren toegepast, maar voornamelijk in de vorm van (oplaadbare) batterijen en accu’s. Lithium wordt voornamelijk toegepast vanwege de hoge energiedichtheid en lange levensduur.

Er zijn twee soorten lithium-batterijen en -accu’s:

  • niet-oplaadbare (lithium)
  • oplaadbare (lithium-ion)

Waar zit lithium(-ion) in?

Lithium en litium-ion zit in elektrische apparaten waar geen stekker aan zit. Denk aan AA(A)-batterijen of de kleine platte ronde batterijen die vaak in speelgoed zijn verwerkt. Je vindt het in je telefoon, tablet, vape of smartwatch. Of denk bijvoorbeeld aan accu’s van elektrisch gereedschap, fietsaccu’s of auto-accu’s. De batterijen en accu’s zijn dus overal om ons heen aanwezig.

Wanneer is lithium(ion) gevaarlijk

Aan lithium(-ion)-batterijen en -accu’s zijn gevaren verbonden. Zo kan de batterij of accu in bepaalde, bijzondere, omstandigheden plotseling heel warm worden. Dit heet een zogenaamde thermal runaway, een ongecontroleerde toename in temperatuur. Dit kan leiden tot een brand van de batterij of accu of zelfs tot een explosie. De batterij of accu kan moeilijk geblust worden, waardoor een brand snel kan uitbreiden. Bij de brand en in het bluswater komen giftige stoffen vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Wat moet ik als inwoner weten en doen

Batterijen en accu’s komen nog vaak bij het restafval terecht. Zij komen dan ongezien bij een afvalverwerker terecht. Als dat afval verwerkt wordt, bijvoorbeeld door shredderen, kan het voorkomen dat die batterij of accu door beschadiging tot zelfontbranding komt. Zo ontstaat er brand in het afval. Dit kan zich snel uitbreiden naar de rest van het afval.

Lithium(-ion-)batterijen en -accu’s zijn in veel voertuigen, apparaten en speelgoed aanwezig. Doet een apparaat of het speelgoed het niet meer? Verwijder dan de batterij/accu en gooi deze in de daarvoor bestemde bakken bij bijvoorbeeld uw lokale supermarkt. Zo zorgen we samen voor een veilige leefomgeving en een schoon milieu.

Wat moet ik als ondernemer weten en doen

Slaat uw bedrijf bedrijfsmatig lithium(-ion)-batterijen en/of -accu’s op? Dan zijn wij daar graag van op de hoogte. Laat ons dit weten via het contactformulier. Geef daar in aan:

  • hoe veel accu's u opslaat.
  • wat voor soort accu's u opslaat.
  • hoe de de accu's worden opgeslagen.
  • welke handelingen u met de accu's verricht.
  • eventueel: in welke goederen zitten deze accu's.

Energieopslagsystemen (EOS)

Wij zien dat steeds meer bedrijven gebruik gaan maken van een EOS naast het elektriciteitsnet. Een EOS is een lithium-ion accusysteem waar tijdelijk elektriciteit in opgeslagen kan worden zodat deze weer op een later moment gebruikt kan worden. Bent u van plan om een EOS te plaatsen of heeft u er al één in gebruik? Laat het ons weten via het contactformulier.

Wetgeving: PGS 37

Naar verwachting treedt in de loop van 2025 de PGS 37 in werking. De PGS 37 stelt eisen voor de opslag van lithium-ion batterijen en accu's en de opslag van elektriciteit in energieopslagsystemen (EOS). Tot die tijd heeft Omgevingsdienst IJmond de mogelijkheid om maatwerkvoorschriften op te stellen. Dit zijn voorschriften die naast de reguliere wetgeving op uw bedrijfsactiviteiten gelden. Deze maatwerkvoorschriften zijn veelal gebaseerd op de toekomstige PGS 37. In tabel 2 van de PGS 37-2 staan drempelwaarden, vanaf wanneer de voorschriften uit de PGS 37-2 gelden. Deze drempelwaarden worden op dit moment ook aangehouden voor het opstellen van eventuele maatwerkvoorschriften met betrekking tot de opslag van lithium-ion energiedragers.

Tabel 2: ondergrenzen PGS 37-2

Tabel 2: ondergrenzen PGS 37-2